Maison Matine

Keď Arthur Ponroy v jednom rozhovore povedal, že s Marie Kellou založili novú značku parfémov, pretože jednoducho nevedeli nájsť parfém, ktorý by im sadol, tak som sa pri predstave toho množstva parfémov čo je na trhu musela pousmiať.

Ale potom som si spomenula na rôzne smutnosmiešne scény, keď s mojím synom v tínedžerskom veku občas hľadáme parfém pre neho a musela mu dať za pravdu.

Totiž tínedžer, ktorý má dobrý nos a dobrý vkus to má ťažké. Buď ho zaujal obal, ale nad obsahom krútil nosom, alebo bol obsah ok, ale flakón bol „totáálny trapas“, alebo, keď sa aj niečo našlo, čo by bolo zo oboch hľadísk ok, bolo to buď príliš dospelácke, alebo na ten vek neprimerane drahé. Alebo oboje. (V kategórii dievčenských vôní mi príde situácia o trochu lepšia, ale tiež nie zázračne).

Áno, detské vône sú. Či už z produkcie rôznych filmových spoločností ako merch k rôznym rozprávkam, v ponuke značiek vyrábajúcich detskú kozmetiku či oblečenie, alebo aj v produkcii skutočne luxusných značiek. Ale tie sú už v tomto veku „totááálny trapas“ tiež.

Takže Arthur Ponroy s Marie Kellou proste našli regulérnu dieru na trhu. A možno sú naozaj ešte duchom dostatoční puberťiaci, aby si to jednak všimli a jednak ju dokázali zaplniť.

No a keď sa už do toho pustil, tak so všetkým, čo k tomu patrí.


(Arthur Ponroy a Marie Kellou)

Názov značky je prešmyčkou medzi slovami „rebel“ a „ráno“, čiže symbolizuje niečo nové a iné…tak, ako to majú teenageri radi.

Pod názvom značky je rebelsky!!! napísané nie „Paris“, ale „Beyond Paris“, aby bolo jasné, že to nie je určené pre parížske cintľavky, ale pre drsňákov/drsňáčky  (no dobre, tak drsniačikov…) zo všadiaľ.

Flakóny sú s milými a celkom vtipnými obrázkami, ktoré nevyjadrujú nejakú vážnu nabubralosť dospeláckych vôní, ale rozhodne nie sú nijako infantilné, v poniektorých sú umne zapracované generačné grafické symboly.

Produkty zodpovedajú hodnotám, ktoré táto generácia (a vďaka Bohu za to…) vyznáva: eko-friendly balenia, časť výťažku ide na charitu, cena je na nikovky veľmi únosná. Vône ako také kvalitné, ale neprekomplikované, nedramatizujúce a nositeľné prakticky na akúkoľvek príležitosť.

U nás sú k dispozícii v parfumérii Le Parfum Le Chic, ktorá mi poskytla vzorky na vyskúšanie.

No a keďže mám dva exempláre v danom veku doma, tak som to využila a nechala ich vyskúšať tie vône tiež.

A aby to nemali také ľahké (a aj aby ich neovplyvňovali obrázky na baleniach), tak som im dala len farebne označené vzorky, až po vyskúšaní a ohodnotení som im ukázala aj flakóny.

Dcéra sa ich pokúsila zhodnotiť, synove komentáre boli skôr jednoslovné, tak tie len zhrniem na koniec.

Avant l’Orage

No ja neviem, ale nič búrkového v nej necítim. Jedine, že by sa myslela búrka za oknom, na ktorú sa pozerám z útulného tepla domova so šálkou v ruke. Od začiatku cítim teplé tóny benzoinu neskôr trošku osladené vanilkou a tonkou. Vôňa ale nie je ťažká, je príjemná, teplá, „chumlacia“ a upokojujúca ako teplá deka do ktorej sa dá zachumlať a čítať niečo zaujímavé. Ku koncu sa prihlásia mliečnosantalové tóny a ešte viac ju zaoblia.

Dcérin komentár: mhhhhhm, teplá deka, kaviarenské drevo, teplé, sladšie, vnútrajší priestor, možno tulipány, možno vanilková horká čokoláda, po vyprchaní teplý sprchový kút tesne po sprchovaní.

Bain De Midi

Kokoos, tam je kokos! Ale len troška. Prím hrá hlavne, hlavne kvet Tiaré, to je ten, čo tak krásne vonia v opaľovacích olejoch Monoï. Táto vôňa je voči nim šmrncovnejšia (hej, pri tomto slove by moji adolescenti náležite prevrátili očami), pravdepodobne vďaka bergamotu, ktorý jej dodáva zeleno-citrusový touch. Sekunduje mu gardénia, ktorá po niekoľkých hodinách postupne preberie hlavnú rolu. Výdrž skvelá – vydržala na mne 24 hodím vrátane sprchy.

Dcérin komentár: ohohó!!! niečo ako plastové rastliny, ale tiež teplé, prírodnejšie, trávnaté, vonkajší priestor alebo terasa, takto by som si predstavovala, že by voňala lesná escape room. Po vyprchaní odkvitnuté kvety.

Esprit De Contradiction

Radostne citrusový úvod šprcnutý  trochou zázvoru pre väčší „říz“. Potom prevezme velenie jemne púdrový a jemne mrkvový vzdušný kosatec. V drydowne je jemný závan cédropižma, ale žiadne nastrúhané ceruzky, je hebký a príjemný. Táto vôňa sa mne osobne veľmi páči – je vzdušná a ľahká bez typických „ozónových“, „akvatických“ a podobných obezličiek. Jedinou vadou je slabšia výdrž, alebo aby som bola presnejšia, doba, pri ktorej má vôňa väčšiu projekciu do okolia. Po 2-3 hodinách síce stále drží, ale tak blízko pri koži, že by bol asi namieste nový nástrek.

Dcérin komentár: sprchový šampón, esencia starožitnej kúpeľne s elegantnými kachličkami, ihličie, neskôr utlmenejšie, sklenená office ceo building a ihličie, nakoniec zase starší dom, parfuméria/lekáreň v historickej budove, pocitovo studená tmavomodrá.

Hasard Bazar

Tak toto je z iného súdka. Najprv aromatické a šťavnaté zašimranie sečuánského korenia a na to príde teplá a hebká kombinácia ruže a ambroxanu (no, skôr ambroxanu než tej ruže) ale napriek zloženiu ostáva pomerne ľahká. Rozmýšľam nad zložením, čo ju robí unisexovou, ak nie priamo chalanskou, ale ten nádych tam je. Niečím mi pripomína štýl Avant-Garde od Lanvinu, alebo Midnight in Paris od Van Cleef and Arpels. Pravdepodobne tou odľahčenou takmersladkosťou, ktorá sa ale drží na pánskej, resp. unisexovej strane. Ale táto je akoby odľahčenejšia a s väčším nadhľadom.

Dcérin komentár: sladká, teplá, púdrová, sladká, ale skôr na pečenie – perníkové cesto, pocitovo červenohnedá 

Into The Wild

Niečo jako starý dobrý Eden, ale bez akýchkoľvek protivných, alebo kontroverzních tónov. Proste vôňa džungle, ale džungle upratanej, umytej a povysávanej. Krásna vôňa tmavozeleného tropického pralesa po daždi šprcnutá korenistým zázvorom a kardamómom. Divočina…áno, ale taká primeraná.

Dcérin komentár: tvrdé cukríky z Francúzska (doniesla som jej zmes kvetových a ovocných berlingots), kvety, čerstvo posekaná tráva, Pisa – Piazza dei Miracoli, biele minimalistické domčeky s upravenými trávnikmi a záhonmi, pocitovo mierne pastelovo žltá, oranžová, ružová.

Warni Warni

Ok, tak teda táto vôňa vôbec nie je taká krotká, ako podľa zloženia vyzerala. Korenisto-kardamómový úvod pripomenie do určitej miery Into the Wild, ale potom sa už hrnie úplne iným smerom…aj keď, iným…kvety sú nesladké, zato evokujú skutočne čerstvé, drevo je hladké, ľahké a nerušivé a pižmo spôsobuje, že vôňa končí príjemne „vymydleným“ dojmom. Napriek klasickým zložkám ale  vôňa nepôsobí ani usadlo, ani tuctovo, ani staromódne.

Dcérin komentár: „airy, studená, pripomína mi môj gel na svaly (chladiaci gel po tréningu, pozn. aut.), potom prejde do nejakého špecificky zeleného tónu, pocitovo mi príde tmavotyrkysová“.

Dcérinou favoritkou sa stala jednoznačne Avant l’Orage, nasledovaná Hasard Bazar a Into The Wild, žiadna z vôní nespadla do kategórie „nepáči“. Avant l’Orage si dokonca okamžite vypýtala na Vianoce a to napriek tomu, že nedávno na narodeniny dostala cestovnú sadu vôní Tardes Barcelona.

Syn bol výrazne stručnejší: Páčili sa mu Hasard Bazar a Avant l’Orage, nepáčila sa mu  Into The Wild, ostatné mu prišli neutrálne, ale ok. Akurát pri Esprit de Contradiction skonštatoval, že sa mu celkom páči, len by mohla byť silnejšia. Ale jeho jednoznačným víťazom sa stal Hasard Bazar. Keď však videl flakóny, tak sa mu oveľa viac páčilo balenie Esprit de Contradiction.

(pôvodne uverejnené na www.leparfumlechic.sk )

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *