Esxence 2023 2.časť – Veľké a historické domy

Tak po novinkách začneme tým najväčším, čo sa dalo vidieť – veľké parfémové domy (je zaujímavé, ako sa aj niečo také ako niche parfuméria začína zhlukovať do starých dobrých korporácií) a veľké historické domy.

A ako som sľúbila v prvom dieli, začneme domom…

HIC Beauty

Korporát, ktorý zastrešuje okrem horeuvedenej novej New Notes značky MoresqueThe House of OudJacques Zolty a Blend Oud.

Pod značkou Moresque uviedli hneď 4 novinky – unisexovú Scirocco s nádhernými tónmi korenín, zelene, kvetov a driev, jemne záhadnú v tmavozelenom flakóne a trojicu letných vôní – Regina di Fiori, Rand Rose, Ambre Solesque ? (tú poslednú si nie som istá, či som si dobre zaznačila názov – kľudne ma opravte), pastelových tak farbou ako aj voňavým vyznením. Navyše obsahujú jemné trblietky, ktoré zanechávajú na pokožke veľmi decentný trpnlietavý závoj – obzvlášť na letne opálenej koži to bude veľmi pekné.  Tie prídu na trh približne v júni.

Pod značkou The House of Oud uviedli novú “Crazy Collection” – vône Bonbon PopGambling a Wabisabi.

Už som si rovno jedným šupom vyskúšala aj pár vôní Blend Oud, keďže som doteraz nemala možnosť a prišli mi ako pekné vône, prelínanie Orientu s Európou. Oud je tam skôr v zmysle vypichnutej ingrediencie, ktorá dnes asi najviac symbolizuje orient, niežeby každá vôňa na ňom bola postavená. A aj tie, ktoré ktoré ho obsahujú, sú decentné. Úplne môj štýl to nie je, ale myslím, že mnohým členkám fóra by sa páčili.

A aby ani značka Jacques Zolty neobišla naprázdno, tak do jej taštičiek aspoň balili marketingové materiály:).

Masque Milano

Dom, pod ktorý patria aj Soul Couture a Milano Fragranze.

Na tohtoročnom Excense uviedli novinky zelenú Emerald collection so zatiaľ jedinou vôňou – Ribot a červenú kolekciu Oud Collection. Oud Collection som skúšala a vône mi prišli pekné, ale nijako ma neohromily – ale ani neprizabili, čo je u mňa pri oudovej kolekcii vlastne úspech.

Konečne som mala možnosť vyskúšať Milano Fragranze v mojej obľúbenej farbe flakónov (v tmavomodrej mám vždy pocit, že to bude záhadná nádhera…)

No a výsledok skúšania je, že im venujem zvláštny článok.

Asi jednoznačne najväčším a najluxusnejším stánkom bolo impérium

Tiziana Terenzi

To je značka, ktorú v duchu volám Vittorio Emanuele II. talianskeho parfumérsva. Nielenže majú veľkú vlastnú značku, ale pred niekoľkými rokmi začali skupovať väčšie aj menšie talianske parfémové značky (ktorých je tam naozaj ako maku).

Alebo som asi mala z toho len ničím nepodložený pocit, lebo keď som si to pozerala teraz, našla som pod ich strechou len 3 značky: vlajková loď Tiziana TerenziV Canto a Giardino Benessere.

Priznám sa, že tu som sa skôr kochala stánkom, než bz som si nos zaťažovala vôňami, lebo mám skúsenosť, že až na úplne nečakané výnimky (Porpora) mi ich vône veľmi nesedia. Ale ten stánok mali teda fakt veľkolepý.

A veľmi sa snažili vizuálne priblížiť k domom vskutku historickým, ako napríklad Rancé 1795 (foto na titulke), či Houbigant.

Ja som sa však presunula skôr k stánku domu Panouge, ktorý ma síce dôkladne rozčuľuje sklonom rozdeľovať a panovať medzi značkami pod ich krídlami dosť chaoticky – momentálne sú vône predávané pod značkami PanougeIsabeyFathMatières LibresPerle Rare (pozor, to sú iné perly než tie od Isabey) a Masakï – ale na druhej strane tam mám kopec obľúbencov.

Jednak značku Isabey, ktorú proste milujem od prvého pričuchnutia k ich nočnému kvetu, a snívam, že raz si kúpim jeden ich extrait v podobe perly (až sa teda rozhodnem konečne ktorý). Ich najnovšou vôňou je bielokvetinová kráska Avant l’Aprés a dve nové interiérové sviečky. Osobne nie som veľmi vysadená na sviečky, ale tieto boli úžasné. Fleur de jasmin Sambac vonia ako pravý jazmín, taký ako keď práve kvitne a Fleur de Gardenia je nádherná gardénia, ale naozaj nádherná, ako živá, bez akýchkoľvek hubových podtónov. Ale tak úprimne, kto iný to vie s gardéniou lepšie než značka Isabey?

Samozrejme som nemohla odolať ani ich značke Fath, a to predovšetkým vôňam L’Iris de Fath a to tak Extraitu, ako aj cenovo omnoho dostupnejšiemu novému Eau de Parfum.

L’Iris de Fath L’Extrait de Parfum je nádherná hladká a hebká vôňa predovšetkým kosatcového masla, neskutočne nežných pižmových tónov, malej trochy kvetinových tónov, proste tak jemná, nežná, mäkká a luxusná, ale len môže byť.

L’Iris de Fath Eau de Parfum pôsobí trochu inak. Tu máme aj ľahúnko mrkvový nádych, nejakú tú zeleň, celé je to vzdušnejšie, ale aj trolinku drsnejšie, kosatec je skôr kvetinový, než maslový, vzdialene pripomína starý dobrý Hiris. Alebo možno nejakého kríženca medyi Hirisom a Extraitom.

V klasickej línii uviedli novinku Vetiver Gris.

A keď sme už pri historických domoch, musím proste musím sa pristaviť pri svojej ďalšej láske – Dorin.

Dorin

Pán majiteľ je neuveriteľný zabávač. Takže aj keby nemal pred sebou tak neuveriteľný parfémový poklad, ten dav ľudí by sam u tam zhromaždil asi aj tak. Ale stáť tam a počúvať rôzne neopakovateľné hostorky a ovoniavať pri tom vône jeho exkluzívneho historického parfémového domu Dorin bol asi jeden z top zážitkov celeého veľtrhu.

Valnú väčšinu vôní som už mala možnosť skúsiť predtým, tak som sa nechala skôr unášať príbehmi a skúsila len pár… Novinku Carnet de Ball, čo je pre značku veľmi typická, nesmierne elegantná kvetinová vôňa, sériu „priezračných“ jarných kvetinoviek (kolekcia Les Eaux Poudrees), od ktorých som odchádzala z odhodlaním, že ak si niekedy ešte kúpim konvalinku, tak JEDINE túto (alea j ostatné vône línie boli proste nádherné)….a keďže som konečne mala tú možnosť, tak aj Candle Light – ten fancy flakón ako pre Disney princeznú ma proste nedokázal nechať chladným. Omnoho chladnejším ma ovšen nechal obsah…s prekvapením som zistila, že na rozdiel od ostatných vôní značky mi táto proste nič nehovorí. Prišla mi generická, fádna, vágna všekvetinovka…ale je pokojne možné, že len v porovnaní s tými ostatnými nádhernými vôňami okolo nej.

Okrem klasickej značky Dorin kúpil aj značku Lanselle (tento spôsob záchrany kultúrneho dedičstva sa mi nadmieru páči, niečo podobné spravila aj Virginie Choné so značkou Binet – ale tomu sa budem venovať v ďalšom dieli). V rámci tejto značky sú v predaji zatiaľ 4 vône, značené podľa znakov na kartách.

Ďaľšou jeho značkou je Kiesling, ktorá mi pride ako jeho osobná radostná hračka, kde sa môže hrať s celou vôňou ako s objektom, vôňa+flakón ako celok. Zdá sa, že jeho obľúbená je Be-bop (asi má rád jazz…).

No a v ďalšom dieli si dáme moje úplné srdcovky…menšie niche značky, miestne a exotické značky, a pár zaujímavostí navyše.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *