Parfémy a Covid-19

(Image by Engin Akyurt from Pixabay)

Dlho som dúfala, že napíšem takýto článok a bude sa volať „Ako je to s parfémami PO Covide“…ale zase nič….
Takže, ako je to s parfémovým trhom po zatiaľ cca dvoch rokoch koronakrízy?

Parfémy sú luxusný tovar, s ktorým pochopiteľne každá kríza zatrasie. Pretože keď ste v neistote, ako dokážete v najbližších mesiacoch platiť hypotéku, nejdete si kupovať topánky k Blahnikovi.

Existuje síce niečo, čo má aj svoj ekonomický názov (ktorý som samozrejme úspešne zabudla) a ja to pre seba volám „efekt Prada kabelky“ – teda, že aj keď ste finančne v úzkych, tak si kúpite aspoň niečo luxusné, jednak aby ste si spravili v tom marazme dobrú náladu, jednak aby ostatní VIDELI, lenže ešte aj to sa parfémového trhu dotýka podstatne menej. Radosť si síce možno urobíte, ale málokto VIE, čo asi stála tá krásna vôňa, čo z Vás zavanula.

A navyše, táto kríza je skombinovaná s častým pobytom doma – takže z Vás nič na nikoho nezavanie, s rúškami a respirátormi na tvári – takže aj keď zavanie, tak houby ucíti, nehovoriac o tom, že mnoho ľudí má, či malo po prekonaní Covidu problém s čuchom.

Hneď na začiatku pár spoločností, ktoré už to mali aj tak väčšinou nahnuté okamžite padli, kým sa nenašli účinné opatrenia tak bohužiaľ pár parfumérov zomrelo, či stratilo čuch (to sa našťastie ukázalo, že je vo väčšine prípadov vratný stav), no nevyzeralo to dobre.

Napriek tomu sa s tým ale parfémový trh dokázal vyrovnať. Ako áno, niektoré značky bohužiaľ skončili, ale veľmi veľa značiek dokázalo nájsť životaschopný spôsob, ako prežiť, aj za cenu, že trebárs boli nútené trochu zľaviť z vlastnej exkluzivity – nie však kvality (napríklad Veronique Gabai po krachu obchodného domu Barney’s New York v ktorom predtým predávala exkluzívne prešla na predaj na viacerých miestach). A dokonca mnoho nových vzniklo.

Ako to teda dali?

(zdroj obrázku: pxhere.com)

Ceny.

No v prvom rade museli niečo spraviť s cenami. Keď máte menej peňazí, menej ich môžete minúť, tobôž naraz. Ale pri luxusnom tovare je ísť s cenou priamo dole dosť ošemetné, pretože tá cena dosť výrazne určuje „luxusnosť“ značky. Takže na to treba ísť rôznymi okľukami.

Zľavy. Niektoré značky na to išli veľmi jednoducho, tvária sa, že sa nič nezmenilo, ale v princípe každú chvíľu spravia zľavu či už plošnú, alebo na časť sortimentu. Čiže „akože“ cenovo dole nešli, ale každý mesiac si nájdete v schránke, či už mejlovej alebo plechovej kupón s 10-20% zľavou „práve na tento mesiac“. Po treťom je Vám to už jasné.

Predaj menších balení. Pred Covidom mali nikové a luxusné značky sklon mať len jednu veľkosť balení (je to samozrejme najjednoduchšie a najlacnejšie) a to väčšinou čo najväčšie, najčastejšie 100ml. Teraz je veľmi veľa značiek, ktoré začali predávať aj menšie balenia a to aj omnoho menšie balenia, doslova desatinové. Väčšinou ich nazývajú purse (kabelkové), travel (cestovné), alebo discovery (skúšobné), aby tým dali najavo, že to nie je balenie pre niekoho, kto si práve celú fľašku nemôže dovoliť, ale skôr doplnok, ale v princípe to funguje aj týmto spôsobom. Niektoré značky toto zmenšenie balení vyriešili predajom parfémov v olejovej forme vo forme roll-onov. Takže keď máte chuť na nejakú vôňu, a nemáte práve dosť peňazí na veľké balenie, môžete si z nej kúpiť aspoň trošku. (Toto je opatrenie, z ktorého sa teším asi najviac, pretože doterajší sklon predávať čo najväčšie balenia sa tak celkom úplne nestretal s mojim sklonom mať čo najviac rôznych vôní, hehe…).

S týmto súvisí aj vznik značiek, u ktorých si priamo môžete predplatiť mesačné posielanie malého balenia svojej obľúbenej vône, s tým, že to aj mesačne platíte. Takže nedáte za celý flakón naraz niekoľko desiatok, či stovák €, ale len zlomok každý mesiac.

Úvery. Jednoduchšia verzia horeuvedeného – niektoré značky jednoducho prepojili svoje stránky s úverovými spoločnosťami, takže je možné si u nich kúpiť parfém na splátky.

Rozmach niektorých typov parfémových „byproduktov“, najväčší boom sa týka vlasových parfémov a telových sprejov, či telových hmiel (pozor, nemýliť si s deodorantami), ktoré tým, že sú v slabšej koncentrácii a na vodnej báze sa jednak dajú predávať za nižšiu cenu, jednak vďaka vodnej báze sa dajú používať opakovane a na veľkú plochu, takže nevadí, ak kvôli nižšej koncentrácii menej držia (aj keď na vlasoch vône všeobecne držia dosť dobre).Navrch sú do nich často pridané aj hydratačné zložky.

Minimalizmus a eko-aspekty. Toto je ďalší sympatický smer. Vznikli, resp. vynikli značky, ktoré sa vyslovene  „vezú“ na ekológii. Nie (resp. nielen) v zmysle prírodných vôní a ingrediencií, ale hlavne na ekologicky udržateľných obaloch, jednoduchých flakónoch, baleniach z recyklovaného papiera, bez celofánu na vrchu. V tomto prípade je skutočne v jednoduchosti krása a navyše tými jednoduchšími ekologickými baleniami dokážu obhájiť aj nižšie ceny pri kvalitatívne porovnateľnom obsahu. Ďalšie značky zase prišli s ekologickými náplňami, či už takou formou, že si pôvodný flakón môžete prísť znovunaplniť do parfumérie, alebo predajom náplní v jednoduchých baleniach.

Crowfunding. Niektoré značky to proste aspoň čiastočne prežili otvorene na crowfundingu. Takto mám ako milú spomienku na toto nemilé obdobie krásnu vôňu CYCLE 001 od jednej z mojich obľúbených značiek Maison Violet, z ktorej vydali pomocou crowfundingu limitovaný počet flakónov (s tým, že ich majitelia si budú môcť dokupovať náplne) a pomohlo im to prežiť najhoršie. A rozhodne neboli jediní, takýchto značiek sa našlo viac.

(zdroj obrázku: patioparfum.com)

Zameranie produktov

Keďže nám ten protivný vírus prevrátil život naruby, zmenili sa aj naše bežné zvyky. Predovšetkým, mnoho ľudí ostalo zavretých na homeofficeoch. Doma sa parfémuje málokto, cez rôzne Zoomy a Teamsy vôňu necítiť (teraz neviem, či je to dobre, alebo zle), mnoho značiek rozšírilo svoje portfólio o produkty, o ktoré bol náhle väčší záujem ako v situácii, keď mnoho ľudí stihne doma snáď len prespať.

Domáce vôňe. Či už sviečky, spreje, difuzéry, vosky či oleje do aromalámp, elektrické difuzéry, katalytické lampy….proste čokoľvek, čo Vám spríjemní a hlavne navonia pobyt doma. Ako, boli na trhu aj predtým, ale je ich momentálne rozhodne viac a sú aj u značiek, ktoré ich predtým neviedli.

Wellness produkty. Ok, tak na doma sa človek väčšinou nenavonia, ale ráno príjemne voňavá sprcha poteší, pri práci voňavý krém na ruky….no a večer nie je kam, tak si človek konečne po rokoch dá ten voňavý kúpeľ, na ktorý nikdy nemal čas. Takže telová a kúpeľová kozmetika, vonné telové oleje, horeuvedené krémy na ruky. Výber rástol pred očami. A mydlá. Tekuté aj pevné, rozhodne väčší výber tekutých ako predtým (minimálne teda v sortimente luxusných parfémových značiek, ako je to u bežných mydiel netuším). Ak si máte umývať ruky 40 sekúnd zakaždým, tak naozaj nie je jedno, čím. To nie je len o vôni, ale aj o kvalite mydla, inak ich budete mať rýchlo vysušené a v horšom prípade aj popraskané.

Dezinfekčné prípravky. Keď Korona udrela na začiatku plnou silou na totálne nepripravenú Európu, police s dezinfekčnými prípravkami boli v obchodoch beznádejne prázdne, veľa parfémových spoločností začalo solidárne vyrábať na svojich výrobných linkách dezinfekčné prípravky. Najprv pochopiteľne pre nemocnice a zdravotníkov, a mnohokrát zadarmo, potom pre všetkých. A aj keď sa situácia v tomto smere už upokojila, na trhu je ich už dosť, mnohé parfémové značky ich majú ďalej v ponuke. Teraz už skôr ako predajný artikel. Proste, ak chcete, môžete mať s obľúbenou vôňou aj dezinfekčný gel.

(zdroj obrázku: Patio League Club)

Spôsob predaja.

Keď sú obchody zavreté (a parfumérie vskutku nepatria medzi predajne zabezpečujúce základné potreby), musíte predávať inak. Dokonca aj v znovuotvorených obchodoch je náročné si vybrať s rúškom na tvári. Ako teda predáte vôňu, keď máte zatvorené a aj keby ste nemali, nie je ju ako ovoňať?

Internetový predaj. Jasné, eshopov už predtým bolo na mrt….ehm, veľa, aj viacmenej všetky parfémové značky už dávno mali svoje stránky, nutnosť to bola už roky, len…..len mnoho exkluzívnych značiek napriek tomu trvalo na osobnom nákupe a internetové stránky mali hlavne informačnú a marketingovú úlohu. To sa výrazne zmenilo, dnes už by som asi musela dlho hľadať, kým by som našla značku, ktorá by sa cez internet objednať nedala vôbec.

Vzorky. Ďalšia vec, ktorá bola pomerne rozšírená, ale nie úplne samozrejmá. Dnes si na väčšine domovských eshopov môžete objednať vzorky, či už jednotlivo, alebo aspoň vo forme setov.

Try & Buy. Áno, ani toto nie je nič nové, len je to podstatne rozšírenejšie. O čo ide? Keď si kúpite vôňu v obchode s takouto službou, pošlú Vám ju spolu so vzorkou tej istej vône. Tým pádom nemusíte hneď rozbaľovať flakón, vyskúšate vzorku a ak sa Vám nepáči, celé nerozbalené balenie pošlete nazad a peniaze Vám vrátia.

(zdroj obrázku: www.cuch.sk)

Výskum čuchu.

Ak je niečo pozitívne na celej tejto situácie, tak to, že vzhľadom na to, že Covid-19 často napáda čuchový nerv, oči vedcov sa zvedavo obrátili viac na tento – podľa mňa nespravodlivo opomíjaný – zmysel. Celosvetovo prebiehajú výskumy čuchu, vytvárajú sa čuchové tréningy, je do toho zapojená aj Slovenská akadémia vied, podrobnosti sú na stránke www.cuch.sk .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *