Matière Première

Milujem darčeky. A milujem všetko miniatúrne, čo pôsobí ako do domčeka pre
bábiky, miniatúrky parfémov pochopiteľne na prvých miestach, takže keď som
dostala túto rozkošnú sadu, nemohla som sa jej nevenovať.

(Všimnite si ten totálne vymakaný detail, ktorý som doteraz ešte na žiadnych miniatúrkach nevidela, že sú síce zatvorené šróbovacím uzáverom, ale ku každej z nich je ešte pribalený aj zvlášť rozprašovač.)

Neviem, či ste postrehli, ale v poslednej dobe sa vyrojilo množstvo značiek, ktoré stavajú svoje vône vždy okolo jednej ingrediencie. Nie, nie sú to soliflory, ale skôr etudy na konkrétne témy.

Zároveň sa množia značky parfumérov tvoriacich pre veľké parfumérske koncerny, ktorí – prevdepodobne unavení z tvorenia na základe milióna marketingových požiadaviek – si zakladajú vlastné značky, v ktorých sa môžu vyšantiť po svojom.

V značke Matière Première sa oba tieto trendy spájajú.

Už názov hovorí, o čo pôjde. „Matière Première“ znamená prvotný materiál, teda surovinu, a každá vôňa je postavená okolo jednej.

Aurélien Guichard

Spoluzakladateľom značky (v spolupráci s podnikateľom a marketingovým profíkom Caiusom von Knorring) a jej nosom je Aurélien Guichard, takto bývalý hokejový kapitán univerzitného tímu Bristolskej univerzity:), ale hlavne skúsený parfumér (vytvoril napríklad My Name pre Trussardi, Narciso pre Narciso Rodriguez, množstvo vôní pre Roberta Piqueta, alebo teraz novinku Burberry Hero), ktorý pracoval najprv pre Givaudan, Firmenich, teraz pre Takasago a túto značku si hýčka ako tú svoju.

Je to rodák z Grasse, no a keďže už jeho predkovia pestovali vonné rastliny pre parfémový priemysel, pokračuje aj v tejto tradícii a napríklad ruže (a tuberózu) do svojich parfémov používa výhradne z vlastnej produkcie. Nemusím dodávať, že vypiplanej produkcie, navrch so skúsenosťami pozbieranými predošlými generáciami.

Parisian Musc

Banánovo-mliečny shake. A hej, trochu pižma k tomu. Roztomilé. Niečím mi evokuje vône Ocean Sud Pacifique, asi tou atmosférou. Je to pižmová gurmánka, veľmi krémová a hladká, trošilinku opaľovaco-krémová. Pripomína mi leto, bazén, palmy a hotelový bar, ktorý predá viac zmrzliny, ako nápojov. Ok, tak možno občas nejakú tú Piña Coladu.

Cologne Cédrat

Cedrát je druh citrónu, s trochu výraznejšou vôňou. Tu je doplnený ešte o bergamot, ktorý je jemne nahorklý a dodáva tomu takú tú atmosféru kolínskej, k tomu trošku čaju. Príjemné, škoda slabšej výdrže. Ale na leto to bude asi príjemné osvieženie.

Néroli Oranger

Toto je ešte lepšie. A hlavne lepšie to drží. Tón kolínskej je tu naozaj, v podaní tria bergamot-neroli-pomarančový kvet. Z pozadia sa derú tóny opaľovacokrémového ylangu s pižmom. Najprv sa to trochu bije, ale v konečnom dôsledku ten spodný sladší tón trochu umravní vrchný nahorkastý a vice versa. Skoro by som povedala, že ako jin a jang, pánska letná kolínska, s dámskym letným plážovým parfémom. Môže byť.

Bois d’Ébène

Zmes rôznych prelínajúcich sa vôní, trpkosť jalovca, sladkosť živíc, drevité tóny…chvíľami to skutočne vonia ako ebenová soška. Sucho a akosi ľahko, ale zároveň temnejšie, než „svetlé“ suché drevá. Pekná mäkká medovo-drevitá vôňa a pôsobí prepracovane.

Santal Austral

Mrkvový kosatec postupne odloživší prívlastok „mrkvový“, neurčité drevité tóny, neurčité nasládle tóny (Tonka? Tonka v mlieku? Ťažko povedať). Výsledok je krémová telová vôňa, pôsobí neškodne. Ale santal? No neviem.

Encens Suave

Sľubovať mi kávu a potom mi ju odoprieť, to sa nerobí!!!

No ale dobre, kadidlo. Je tam. V kombinácii nejakým zvláštne ovocným tónom. Občas trochu zadymí, občas ho zvalcuje ten podivuhodný, sladký, už mierne želírujúci kompót, ale bojuje. Mám síce rada vône s vývojom, ale toto je ako tenisový turnaj. Loptička lieta za jednej strany na druhú (kadidlo vs. ovocie) a hlavy v hľadisku sa ako na povel otáčaju sem-tam-sem-tam….no, tak to bola fáza, ktorá ma veľmi nebavila, ale nakoniec sa to usadilo do peknej čistej vzdušnej kadidlovky s trochou vanilky. Rozhodne je to vôňa netuctová a stojí za vyskúšanie. A drží.

No a po sade už bolo jasne treba vyskúšať aj tie zvyšné….

Falcon Leather

Brezový decht sa tradične používal na znázornenie vône kože a myslím, že to nikdy nič neprekonalo. Tu je tiež, intenzívny, pritom číry, takmer priezračný (čistotou, niežeby bol slabý, naopak, má parádnu výdrž aj silu). Ostatné ingrediencie (najmä šafrán) len podtrhujú túto hlavnú ingredienciu. Asi najkrajšia koža, akú som za dlhú dobu skúšala.

Radical Rose

Okamžite závan teplého živičnatého labdana, trochu zdrsneného a „zorientálneného“ šafránom. Toto celé podporia aj  korenia a trocha pačuli. Prečo sa to volá Radical Rose som dlho rozmýšľala. Ruža tam je, to áno, krásna, mäkká, teplá, orientálna, vôbec celá tá vôňa je krásna, mäkká, teplá, orientálna…. ale radikálna? Snáď jedine prístupom k výrobe. Mať pod kontrolou ružu už od jej rastu JE v dnešním parfumérstve radikálne. No a potom som sa dočítala, že je to vôňa, ktorá obsahuje najvyššie percento ruže stolistej v parféme. Ruže. Prírodnej. Jednej z najdrahších parfémových ingrediencií. Tak to teda radikálne JE!

A v Bratislave si tento radikálny počin môžete ísť vyskúšať do predajne Le Parfum Le Chic.

(pôvodne uverejnené na www.leparfumlechic.sk)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *