Esxence 2023 1.časť – nové značky

Bolo to ohromujúce. Obrovská hala, množstvo značiek, od vôní prechádzal nos, plánik v ruke mi ako absolútnemu neorientovačovi sa v ničom pomáhal len veľmi obmedzene….do toho tímy Veľkých magazínov s obrovskými nahrávacími gerétmi a profesionálnymi fotografmi po ruke, Veľké mená, Veľké značky….kopec strašne zaujímavých menších značiek, no chaos. Nedokázala som si vybrať. Čím začať? Na čo sa sústrediť? Novinky overených veľkých domov? Zaujímaví jednotliví parfuméri? Novovzniknuté značky? Lokálne zaujímavosti? Exotické krajiny? ČO? ČO vlastne, keď chcem všetko? Takže som to nakoniec vzala štýlovo – úplne chaoticky.

A článok pôjde v rovnakom štýle. Proste chaoticky. Snažila som sa zoradiť poznámky rôznymi systémami, ale tak holt, kde nič nie je, ani čert neberie.

No dobre, aspoň nejaký pokus ohľadne systému tomu predsa len skúsim dať, a navyše som sa rozhodla že pri dnešnej obľube seriálov nebudem horšia a to aj ja urobím na časti.

Tak.

Prajem veselé čítanie.

Hneď na začiatku ma zachránila značka Antinomie. Nikdy ma nenapadlo, že moja obrovská kabelka mi bude malá, ale so všetkými káblami, diktafónom, powerbankou, diárom rastúcim vonnými papierikmi ako morská špongia na mokrej vani, fľaškou s vodou (lebo podľa mojej lekárky mám mizerný pitný režim, takže ako poslušná pacientka síce viac nepijem, ale aspoň tú vodu nosím stále so sebou…), keď mi dali do rúk veľkú plátenú tašku s informáciami a vzorkami, bolo to ako mana na púšti. A bol to aj dobrý ťah, lebo podobných zúfalcov tam bolo viac, takže plátené tašky na ramene s názvom ich značky sa motali venčiac svojich nových majiteľov po celom areáli. A čo viac si môže práve začínajúca značka priať?

A tými novými značkami vlastne môžeme pokračovať.

Rosae Virtus

Značka založená na ružiach, čo ma samozrejme okamžite pritiahlo. Značka má zatiaľ 4 vône, podľa vône ruží v 4 rôznych ročných obdobiach – Rosa Aestiva, Rosa Vere, Rosa Autumnalis a Rosa Hiemalis. Na mieste z papierika sa mi asi najviac páčila jar, ale musím ešte vyskúšať v kľude vzorky a urobiť si poriadny názor.

Majiteľom značky je Davide Dalla Libera, ktorý je zároveň botanikom a majiteľom ružovej farmy (na fotke vľavo).

A mám s touto značkou spojenú milú príhodu. Keďže jej majiteľ veľmi nehovorí anglicky, mal tam na výpomoc kamaráta, z ktorého nechtiac počas rozhovoru vypadlo, že je vlastne tiež parfumér a má svoju značku. Ale keď som samozrejme chcela zvedavo vedieť viac, tak sa zarazil a odmietol mi povedať čokoľvek, pretože tam je predsa na to, aby propagoval kamarátovu značku, nie svoju!!! A ani som to z neho nedostala.

Tak ak ho náhodou niekto podľa fotky spoznáte, som zvedavá na vylúštenie tejto malej záhady! Ale poprosím do súkromných správ, nech mu jeho tajomstvo nepokazím…

V každom prípade ruže to boli nádherné a plánujem sa k nim ešte vrátiť…

Eternal Journey

Ďalšia úplne nová značka, len 9 mesiacov na trhu. Zataiľ majú 3 vône ktoré by mali evokovať fázy dňa. Sunrise to Sunset– ranná, skôr sviežejšia, mala by vzbudzovať energiu, Sunset to Midnight – denná, tá je tak elegantne nenápadná a Midnight to Sunrise – večená, tá je temnjšia a taká trochu “hlasnejšia” …určená na večerný program, clubbing, a podobne.

The Anarchist

Je to nový koncept už zavedenej parfémovej značky Thibaud. Niežeby sa vzdali svojej ikonickej pôvodnej vône v elegantnom hojdavo pôsobiacom flakóne, ale pridali sadu vôní, ktoré vyzerajú kreatívne a ľahko rebelsky, skúšať ich budem čoskoro a najviac som zatiaľ pochopiteľne zvedavá na Punk a Slavic soul.

Lucertolablu

Je malá nová rodinná značka z ostrova Capri. Momentálne malú v ponuke 3 vône – Centrella, Tragara a Matermanie, všetki tri sú veľmi príjemné prázdninové svieže oddychovky.

FedericoFumo

Súčasné zdražovanie všetkého postihlo aj parfémové odvetvie. Takže mnohé značky vzorky vôbec nedávali, alebo iba registrovaným obchodníkom. Čo je pomerne nepríjemné, lebo skúsiť toľko vôní na jednom mieste a nemať šancu sa k nim inak ako na papieriku vrátiť ešte niekde, kde vzduch nie je doslova presýtený inými parfémami je náročné a zapamätať si čokoľvek mimo úplne najzaujímavejších totálne nemožné. Značka FedericoFume túto dilemu vyriešila zaujímavo. Bola to jediná značka na ktorú som narazila, ktorá vzorky jednoducho napriamo predávala. V hale bez bankomatu a bez možnosti platby kartou. No bola som natoľko zvedavá, že sa mi podarilo danú hotovosť naškriabať a som sama zvedavá, či to za to stálo, alebo nie. Aspoň na ne na mieste bola zľava, keď už iné nie.

A k prezentácii vôní pristúpili podobne kreatívne. Kým mnohé značky mali papieriky prikryté tradičnými sklenenými lievikmi, Ramon Molvizar mal dokonca ručne fúkané zvony z umeleckého skla, tu si vzstačili s pohármi na šampaňské….funkčné, elegantné a vtipné!!!

A navyše uviedli hneď dve nové vône – Luci a Positano a Dominus Caeli.

Hormone Paris

Značka, ktorá sa inšpiruje hormónmi šťastia. To je podľa mňa krásna inšpirácia. Trochu som sa bála, že do mňa budú hustiť, ako s tým môžem rovno zázračne vysadiť antidepresíva, anxiolytiká, hypnotiká a zvyškom naleštiť nábytok, ale zbytočne. Skutočne boli veľmi korektní. Na vlastný výskum pochopiteľne nemajú, ale proste si študujú výsledky výskumov na túto tému. Je sympatické, že sa nehrajú na kúzelníkov a nesľubujú nejaké ozajstné výsledky, aj keď by ich nejaké isto potešili, ale vravia tak ako je.

Tohtoročnými novinkami od nich sú vône Endorphin a GABA.

In Astra

Je roztomilá malá značka so zatiaľ 4 vôňami, ktorú si založili ako spoločný podnik dve sympatické sestry. Akurát mali tú smolu, že  práve v tom momente začal Covid, takže v podstate majú väčšiu premiéru až teraz. V kazdom prípade majú nádherne spracované vizuály, mali podľa mňa ak nie úplne najkrajší, tak jeden z najkrajších stánkov….a vôbec, celá tá tmavomodrá romantika spojená s hviezdami….ma dostala.

Parfum Büro

Ukrajinská značka, pre ktorú robí vône Maurizio Cerizza. Má dve kolekcie, M1 ako Moods a M2 ako Messages. Majiteľ značky tam z pochopiteľných dôvodov byť nemohol, ale mal tam dve sympatické mladé dámy, ktoré robili, čo bolo v ich silách.

Step Aboard

To už tak horúca novinka nie je, na trhu sú od roku 2018, ale prvý krát sa mi podarilo na nich naraziť. Dizajn majú unšpirovaný sprejmi na grafitti, sú to v podstate body (a hair) spraye, ideálne pre puberťákov ako balením, tak aj pomerne jemnými a čerstvými vôňami. Slečna v stánku ma mimoriadne pobavila, keď sa na otázku na vzorky hlboko zamyslela a prehlásila, že oni predsa vzorky nemôžu mať, veď ako by ich robili z tých sprejov!!!

No tak som jej vááážne s (dúfam) kamennou tvárou prikývla a poskúšala pár vôní aspoň na mieste.

Vizuálne sa im trocha podobá aj značka

Good Water Perfume

ktorá ale pôsobí menej extravagantne, zato vône sú všetky na vodnej bázi, takže ak má ktokoľvek problem s alkoholom na koži, sú pre neho ideálne.

New Notes

Nová značka korporátu HIC Beauty, ktorá vyrába okrem iného napríklad aj značky Moresque a THoO.

Tentokrát sa rozhodli zamieriť na mladšie publikum, čo je vidieť už na minimalisticky, odľahčene pôsobiacich flakónoch. Ako úplne najnovšia vôňa bola predstavená Latte di Cherry. Je to veľmi pekná čerstvá čerešňa zjemnená mliečnymi tónmi, ako sľubuje názov, ale nepôsobí gurmánsky,. Skôr mi pride, že laktóny (aj) v nej použité zažínajú nahrádzať doteraz používané syntetické pižmá. Pôsobia podobne, ale sú omnoho hladšie, jemnejšie a krémovejšie.

A tým sa dostávame k veľkým parfémovým domom o ktorých budem písať nabudúce…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *