Kupec benátsky

Prejsť Benátkami a nevliezť ani do jednej parfumérie, to by odo mňa snáď nikto nečakal. Ale keďže výlet bol rodinný, tak v záujme zachovania duševného zdravia rodinných príslušníkov (opatrovať by som ich aj tak musela ja 😀 ) som si starostlivo vybrala jednu, tú, na ktorú som už dlho veľmi zvedavá.

Spojenie troch mojich obľúbencov – parfémov, umeleckého skla a Shakespeara (aj keď teda práve túto hru od neho veľmi rada nemám) spôsobilo, že som sa aj pri parfumérii na moste Rialto tvárila, že ju nevidím (a mali vystavené novinky, áchjo – ale dve parfumérie by už rodina nemusela v zdraví prežiť…) a sústredila sa na návštevu tejto jednej.

Značka The Merchant of Venice stavila na to najlepšie z tradície Benátok – Muránske sklo a širokú paletu ingrediencií, z ktorými mohli obchodovať benátski kupci, od stredoveku známi svojim širokým moreplaveckým záberom. Zároveň spolupracuje s Musei Civici di Venesia. Aj názov je odvodený od známej Shakespearovej komédie Kupec Benátsky.

Servis vo Flagship store na Campo San Fantin je veľmi príjemný, nevtieravý, kultivovaný a nápomocný, pani predavačka informovaná a s rozhodne postačujúcou angličtinou (čo v Taliansku nebýva vždy pravidlom). Vzorky sa nedajú kúpiť, nie sú bohužiaľ k dispozícii na predaj ani žiadne testovacie sady, ale ponúkajú ich ochotne zadarmo. Z extraitov vzorky nie sú. Vypýtala som si dve vzorky z klasickej kolekcie, na ktoré som bola najviac zvedavá (viac som sa pýtať hanbila), dostala som ich aj s informačným bulletinom. V obchode sa neskúša na papierikoch, ale na keramických hranolčekoch, čo má svoje plusy a mínusy. Plusom je, že vôňa je už rozležaná, mínusom, že človek si papierik nemôže zobrať so sebou a testovať ešte neskôr v kľude pri káve.

V ponuke je momentálne 5 kolekcií vôní – klasická Murano kolekcia, v ktorej sú vône v koncentrácii EdP, kolekcia EdT (nazvaná aj muzeálna kolekcia),  kolekcia pánskych vôní, exkluzívna kolekcia EdP a kolekcia extraitov. Jedna z týchto posledných dvoch je len limitovaná, bohužiaľ som neporozumela, ktorá.

Ďalej je v predaji telová kozmetika, domáce parfémy a parfémové sviečky.

Zaujímavosťou sú sady Perfumer Kit – každá sada obsahuje dve bázy a šesť esencií a dáva možnosť si vytvoriť vlastný parfém daného charakteru, v ponuke sú 4 sady: Chypré & Fruity, Floral & Oriental, Citrus & Musk, Woody & Fougére.

Extraity sa predávajú vo flakóne v tvare väčšej skúmavky s vrúbkovaným vzorom, pôsobí trochu ako šrób s ozdobným koncom, ktoré sa vkladajú do vázy z Muránskeho skla (v ponuke je viacero typov a farieb) – pekne vymyslené, kde aj balenie minutého parfému ostáva ako nielen ozdoba, ale funkčný predmet. Náplne v „skúmavkách“ sa dajú dokupovať. Všetkých 6 vôní tejto kolekcie je postavených – ó aké originálne – na oude. Najviac ma zaujali Secret Rose (ruža a oud – kombinácia, ktorá je už síce dosť obohraná, ale tu spracovaná pekne a na ruže mám slabosť)  a Oudrageous (tabak s oudom – trošku smerom do pánska) a úplne ma dostal Leather in Nude. Je to jemne pikantná, teplá, výslovne ženská vôňa, oud je presne vystihnutý tak, aby bol síce prítomný, ale len vyslovene pekne podkresľujúci, je zakomponovaný zmysluplne, nie len džubnutý do toho, lebo je práve v móde, alebo prepálený na tému kto dá viac (toto koniec koncov platí pre celú kolekciu extraitov), cítiť v nej aj tabak, kožu a korenia.

Exkluzívna kolekcia je vo flakónoch z tmavomodrého skla kobaltovej farby, so zlatou maľbou. Pozostáva z teplých, korenených vôní v koncentrácii EdP, po extraitoch asi najviac na vkus tohto fóra, ale keďže som o jej existencii predtým nevedela a už som bola namlsaná skúšať iné, tak som ju len veľmi priebežne poovoniavala a bližšie neskúmala.

Muzeálna kolekcia (EdT)  má flakóny z červeného skla so zlatým písmom, výber je veľmi široký, a ja mám len jeden nos – už by som to nezvládala skúšať. Vo väčšine prípadov ide o soliflory rôznych vonných látok, korenín atď., ktoré dovážali benátski kupci zo svojich obchodných plavieb. Kolekcia je výsledkom spolupráce firmy s Fondatione Musei Civici di Venesia. V Museo Del Costume e del Profumo umiestnenom v Pallazo Mocenigo má vyhradenú celú jednu miestnosť.

Kolekcia Nobil Homo je celá určená mužom, je vo farebných, sklenených hranatých flakónoch, pomerne neobvyklých medzi pánskymi vôňami, ale veľmi elegantných. Ich skúšanie som ale nechala na inokedy.

Flakóny Muránskej kolekcie sú oveľa priehľadnejšie, ako vyzerajú na obrázkoch, nepripomínajú muránske sklo štruktúrou, iba vzormi. V každom prípade sú naozaj pekné. Tie ma zaujímali (aj kvôli flakónom, ale aj kvôli sľubnému zloženiu) najviac, tak som ich skúsila všetky. Prvé 4 v parfumérii, Mandarin Carnival a Suave Petals neskôr v kľude zo vzoriek.

Byzantium Saffron – pikantná, nasládla orientálka, nie „orientálka“, skutočne má  sebe niečo, čo pripomína pravé arabky, spočíva hlavne na sladkom korení, suchšia, teplá vôňa s jemne pikantným nepolievkovým šafranom, elegantná, jemne exotická

Asian Inspiration – horkosvieža, skôr suchá, bylinkovo citrusová vôňa

Flower Fusion – kvetinová nálož ozvláštnená levanduľou, vôňa plná, ale neobťažujúca, mnohofacetová, netuctová

Noble Potion – vôňa vskutku klasická, všetky závany sú z klasických, dôverne známych akordov, ale nie je v nej nič drhnúce, nič vytŕčajúce, výsledkom je klasicky elegantná vôňa, jedna z tých, s ktorými sa  (v primeranom množstve) nedá nič pokaziť, ale napriek tomu nebudia dojem tuctovosti, ale naopak elegancie a tichého luxusu.

Mandarin Carnival – celá táto vôňa pôsobí pastelovo – oranžovo, mandarínka, tangerinka spolu s broskyňou a ružou vytvárajú jemne omamný (podozrievam pomarančový kvet), nevšedný kvetinovoovocný efekt, mäkko hodvábny, keď sa pripojí pižmo má to na moment taký trochu avivážový efekt, potom sa ustáli do príjemnej telovky.

Suave Petals – neskutočne nežná kvetinová vôňa, jemná, hladká, nerozpadajúca sa na jednotlivé zložky, kosatec je jemne peľovo-púdrový, žiadna mrkva sa nekoná, nektarinkový kvet tomu dodáva šmrnc, ruža hladkosť a oblosť. Pačuli a pižmo sú v úzadí, vyslovene iba v roli podkladu, na ktorom to celé drží. Drydown je jemne púdrový.

A na záver: značka ponúka aj malú kolekciu kabeliek a cestovných doplnkov – takže, keby ste sa chceli ako benátski kupci niekam vybrať, s balením môžete začať tu.

(pôvodne publikované 1. augusta 2015 na www.parfumanie.cz)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *