Božské vône z Grasse

Ak sa ponoríme do histórie parfumérskeho remesla, ocitneme sa vo Francúzku, kam bolo alchymistické umenie importované z Talianska. Na rozšírení remesla sa zásluha prisudzuje Kataríne Medicejskej (16. storočie), i keď takéto zovšeobecnenie môže byť tak trochu nepresné. Prakticky to bola práve ona, ktorá pri svojej púti na francúzsky kráľovský dvor priviedla vo svojom sprievode niekoľko talianskych travičov a parfumérov.

Tieto remeslá mali zo začiatku veľa spoločného, predovšetkým vďaka nevyhnutnosti zvládnuť zlúčenie rôznych látok. Osobným parfumérom Kataríny bol i Renato il Fiorentino, ktorý umenie miešať esenciálne oleje, aromatické zložky, rozpúšťadlá a ďalšie prísady zdokonalil natoľko, že sa vďaka jeho skúsenostiam Francúzsko stalo veľmocou nie len vo výrobe parfumov, ale i v kultivácii vonných rastlín.

Za hlavné mesto parfumérstva je považované mestečko Grasse, vzdialené iba kúsok od pobrežia Francúzskej riviéry. Aj keď sa tam pôvodne venovali kožiarskemu priemyslu, v okolí Grasse sa tradične pestovali voňavé byliny a kvety, ako jasmín, mimóza, levanduľa, pomarančovníkový kvet alebo ruže. Dnes je hlavným ťažiskom terajšej prosperity parfumérsky priemysel. Nejde iba o výrobu parfumov, ale predovšetkým o výrobu tých najkvalitnejších surovín. Veľké parfumérske značky, ako napríklad Chanel, tu majú vlastné kvetinové polia. Okrem tradície, know-how a vhodných klimatických podmienok prispela k rozvoju priemyslu i blízkosť prístavu Marseille.

Najznámejšie svetové parfumové domy sú založené na princípe rodinných podnikov
odovzdávaných z generácie na generáciu, kde má každá vôňa svoj osobitý rozmer a za jej kreáciou stoja príbehy, ktorých prerozprávanie by bolo na vydanie knihy.

Molinard

Rodinný podnik Maison Molinard založil v roku 1849 chemik Jeune Molinard. Dodnes zostáva rodinným podnikom. Na začiatku vyrábal kvetinové a kolínske vody. V roku 1860 predstavil svoje prvé vône. V rámci vtedajšej módy to boli kvetinové soliflory (soliflor – voňavka, s vôňou jedného druhu kvetu). Elegantné flakónky vyrábal slávny dom Baccarat. Dokonca ju používala i anglická kráľovná Viktória.

V roku 1900 rodina Molinard kúpila starú parfumérsku továreň s výrobnými zariadeniami, ktoré skonštruoval sám Gustave Eifell. Dom Molinard sa preslávil predovšetkým dvoma činmi:

Prvým je vynález tuhého parfumu pod názvom Concreta – na jeho výrobu sú použité priamo prírodné kvetinové vosky. Ešte dôležitejším je ikonický parfum Habanita, ktorý bol uvedený na trh v roku 1921. Pôvodne mal slúžiť pre parfumáciu cigariet, ale stal sa tak obľúbeným, že sa začal vyrábať ako parfum. Flakón k nemu vytvoril slávny sklár René Lalique, ktorý od tej doby vytvoril pre Molinarda veľa ďalších flakónov. Flakón Habanita je čierny, nepriehľadný s reliéfom vodných víl. Je to veľmi výrazná vôňa (mala preraziť vôňu samotnej cigarety) založená na unikátnom akorde vanilky a vetiveru, skutočne dlho jedinečná. V roku 2012 firma túto vôňu zmodernizovala, pričom sa podarilo zachovať kvalitu a pôvodnú atmosféru vône. Zároveň začala vyrábať aj zjemnenú verziu Habanita Iʼ Esprit v rovnakom, ale v bielom flakóne a samozrejme aj jej soliflory.

Ďalšie parfumy, ktoré stoja za vyskúšanie sú Molinard de Molinard, ktorý je akoby protipólom Habanity a ľahká zelená kvetinová Un Souris Verte (Zelená myš). Tá bola vytvorená ako vôňa pre deti a dodávaná s plyšovou myškou a detskou básničkou.
V roku 2014 firma uvádza na trh líniu moderných luxusných parfumov podľa posledných trendov „Molinard La Collection Privee“ – to sú štúdia jednotlivých základných tónov v jednotlivých fľaštičkách – Acqua Lotus, Ambrée Lumiére, Cher Wood, Rose Emois, Secret Sucré.

Jean de Galimard

Galimard

Parfumériu Galimard založil v roku 1747 Jean de Galimard. Vyrábal parfumy a rukavičky
(pre niekoho možno zvláštne spojenie, ale vtedy bolo bežné pánske a dámske rukavičky parfumovať). Svoje parfumy a kozmetické výrobky dodával aj na kráľovský dvor Ludvíka XV. K jeho dobrým priateľom patril napríklad aj Goethe. Galimard používa výhradne prírodné esencie. Popri širokom výbere dámskych a pánskych vôní ponúka Galimard aj širokú škálu kolínskych vôd – soliflorov.

V roku 2012 predstavil Galimard modernú radu unisexových kolínskych s menej tradičnými kombináciami vôní – Cologne Absolue Collection. Obsahuje vône ako Lotus Thé Vert, Feuilles & Fleurs dˈOranger, Rose Baies Roses, Bois des Indes, Bambou Trèfle.

Fragonard

Spoločnosť Fragonard bola založená v Grasse v roku 1926 Eugenom Fuchsem. Nazval ju Fragonard na počesť svojho obľúbeného maliara Jean-Honore Fragonarda. Medzi
najznámejšie parfumy z dielne Fragonard patrí Soleil s flakónom ukončeným zlatým slnkom, ktorý vonia ako záhrada zaliata teplým letným slnkom.

Jeden z najslávnejších obrazov J.H.Fragonarda – Na hojdačke

(pôvodne uverejnené v časopise Esence 29. septembra 2014)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *