Ako si nájsť ten pravý parfém?

zdroj obrázku: www.changiairport.com

Keďže som široko – ďaleko známa ako parfémová „maniačka“, túto otázku dostávam pomerne často. Preto som sa rozhodla, že odpoveď spíšem do článku.  Je teda možné mať „svoj“ parfém? Vraj áno. Ale ja som to nikdy neskúšala. Nechápem totiž, prečo by som mala ísť rovnako navoňaná na rodičovské združenie aj romantickú večeru, do práce, a zároveň na ples do opery; a keď uvážim, ako sa rôzne vône chovajú v rôznych klimatických podmienkach, tak ani prečo by som mala mať to isté na sebe na jar, v lete, na jeseň, v zime, na lyžiarskom svahu, alebo na letnej dovolenke.

Ale keďže je mi jasné, že toto je ako vykladať o výhodách monogamie kráľovi Šalamúnovi, tak ak chce niekto mať jeden „signature“ parfém, ktorý sa mu fakt hodí na všetky tieto príležitosti, držím palce. Len dodám, že je možné mať svoj jeden parfém – a k nemu zopár iných na špeciálne príležitosti.

Zloženie parfému

Parfémy sa skladajú z nosiča, vonných látok a poväčšine aj konzervantov a farbív. Nosičom je väčšinou alkohol, stále častejšie sa však presadzujú olejové parfémy, kde je nosičom olej a parfémy tuhé, kde je nosičom nejaký typ pevnej voskovitej hmoty. Čo nás ale zaujíma je vonná zložka. Parfémy môžu byť zložené z rôznych vonných esencií, alebo len z jednej – tie sa volajú soliflory. Soliflorov je na trhu len obmedzené množstvo, a navyše často nemajú samé o sebe dlhú výdrž, preto častejšie a obľúbenejšie sú parfémy komplexnejšie. Keďže rôzne vonné látky majú rôznu prchavosť a výdrž, ustálila sa forma uvádzania zložiek vo forme parfémovej pyramídy, kde vo vrchole, alebo v „hlave“ vône sú uvedené zložky, ktoré pravdepodobne ucítime najskôr a najkratšie – spravidla pár minút až polhodinu. V „tele„, alebo srdci vône cítime tie, ktoré držia väčšinu času a v „základe„, alebo tzv. drydowne tie, ktoré ostanú aj po vyvanutí zvyšku parfému. Niektorí výrobcovia si s tým nedávajú veľa námahy a zložky uvedú jednoducho bez tohto delenia. Ono je totiž dosť ťažké určiť, čo a ako dlho bude na danom človeku cítiť, a tiež sa niektoré parfémy veľmi nevyvíjajú – voňajú viac-menej lineárne po celý čas. Pokus vyrobiť „cyklický parfém“ som nemala možnosť vyskúšať, tak neviem posúdiť, či sa zámer podaril.

Vonné látky bývajú prírodné, ako aj syntetické a je snaha nájsť látky, ktoré napomôžu výdrži aj takých parfémových zložiek, ktoré bežne vyprchajú veľmi rýchlo. Nejaký čas sa za takú priam zázračnú látku považovala molekula nazvaná Iso E Super, ktorá by mala byť teoreticky bez vône, ale vie zintenzívniť akúkoľvek inú vôňu, vrátane vône vlastnej pokožky. Ja v nej cítim slabú vôňu cédra, ale to bude zase raz individuálna záležitosť.

Čo si nevyberať?

Prvý krok, ktorý Vám odporúčam, je vyhodiť všetky články zo ženských časopisov, ktoré Vám chcú radiť, čo sa hodí k vášmu „osobnostnému typu“, farbe vlasov, výške, váhe a veľkosti topánok. Spolu s nimi pokrčte a vyhoďte aj všetky predstavy o tom, čo sa „má“ nosiť v lete, čo v zime, čo na deň a čo na večer. Jediné, čo je dôležité je to, čo sa páči vášmu nosu.

V druhej fáze vyraďte parfémy, ktoré sa vám páčia/páčili na niekom inom, špeciálne, ak ste s ním v pravidelnom kontakte. Skúsiť ich môžete, ale má to dve riziká:

  1. Ak sa s danou dámou stretávate často, je to podobný trapas, ako keby ste si začali kupovať rovnaké oblečenie, ako má ona a chodiť v ňom tam, kde ona.
  2. Keďže parfém sa zvykne rozložiť na každom rôzne, na Vás sa môže rozkladať buď úplne inak – a trebárs úplne zle, alebo len trošku inak – a vtedy to pri stretnutí pôsobí ako akási karikatúra.

Nájdite si radšej ten „svoj“.

Ako na to

Sú dve základné možnosti (a samozrejme ich kombinácie):

  • Zohnať si vzorky
  • Vybehnúť do parfumérie a vyskúšať, čo majú v ponuke (občas niektoré parfumérie sú ochotné vzorky dať, alebo ich spraviť z testerov do vlastných, či prinesených vialiek, ale to je bohužiaľ  u nás pomerne vzácne).
zdroj obrázku: www.ateliercologne.com

Vzorky

Sú lepšou, ale drahšou metódou. Lepšou, pretože umožňujú vyskúšať si parfém v kľude doma, ale drahšou, pretože v prípade, že nedostanete vzorky zo všetkého, čo Vás zaujíma zadarmo (čo je prakticky utópia), je treba si ich kúpiť. V tomto sú skvelou pomocou komunity parfémových nadšencov, kde sa dajú vzorky vymieňať.

Skúšanie v parfumérii

Skúšanie v parfumérii je lacnejšia a dostupnejšia metóda, na druhej strane dosť obmedzená ponukou parfumérií v okolí. V parfumérii máte dve možnosti – skúšať na papieriky, alebo priamo na kožu. Osobne odporúčam začať s papierikmi, lebo nastriekať na seba nejakú hrôzu, ktorá nepôjde dole je dosť otrava – jediná výhoda môže byť dostatok osobného priestoru cestou domov v MHD. Papieriky sú vhodné skôr na prvé vyhodnotenie vône na základné páči/nepáči/použijem miesto obranného spreja. Na skutočné vyskúšanie vône je nutné naniesť ju na pokožku.

zdroj obrázku: https://scentis-shop.com

Testovacie papieriky

Koľko parfémov sa dá skúsiť naraz? Je to dosť rôzne. Závisí to od toho, ako intenzívne a podrobne ich chceme skúsiť, od vycvičenosti nosa a od Vašej čuchovej pamäte.

Na základné triedenie páči/nepáči ich môžete vyskúšať pomerne veľa. Samé budete cítiť, kedy už máte dosť a ostatné si necháte nabudúce. Sú ľudia, ktorí prisahajú na vyčistenie nosa vôňou kávy, ale ja to osobne skôr pokladám za vôňu navyše. Uvidíte, či to bude zaberať Vám. Pri snahe vážnejšie posúdiť konkrétny parfém sa odporúča testovať tak 3 na jedenkrát. Ja po rokoch skúšania dávam 4-6 podľa náročnosti, viac nie.

Ako na to v poslednej fáze?

Keď už máme „vytriedené“ tie, čo sa nám najviac páčili, nanesieme vzorky na pokožku rúk – podľa možnosti dostatočne ďaleko od seba. A dáme si čas. Dôvody som vysvetľovala na začiatku článku v časti o zložení parfému. Parfém sa jednoducho na koži rozvíja, rôzne zložky reagujú rôznym spôsobom, niektoré sú prchavejšie, niektoré menej, takže parfém, ktorý sa nám na prvý „očuch“ úžasne páči, môže byť už o pol hodinu na nespoznanie. Najlepšie je dať testovaniu pár hodín. Niektoré parfémy majú schopnosť vydržať na pokožke až do ďalšieho dňa. Preto ďalšou vlastnosťou, ktorú čakaním zistíte je, ako dlho na Vás daný parfém vydrží. To je totiž veľmi individuálne, v zívislosti od typu parfému (trebárs citrusové vône zvyknú vydržať podstatne kratšie ako napríklad vône drevité), a pokožky. Ak vôňa drží krátko, nemusí to byť v zásade veľký problém, stačí sa počas dňa častejšie navoňať. Treba ale potom rátať s tým, že parfém skôr miniete, a teda Vás cenovo vyjde drahšie, ako to isté množstvo iného parfému, ktorý vydrží na koži voňať dlhšiu dobu.

Najčastejšie chyby pri skúšaní

Ak si chceme kúpiť unikátny nezameniteľný parfém, ktorý nám bude dobre sedieť, je dobré nevbehnúť do parfumérie s otázkou „Čo sa teraz najviac nosí?“. A vôbec – predavačky v parfumériách sú kapitola sama o sebe. Existujú tie skvelé, ktoré vedia o tom, čo predávajú, dosť – ale tie sú zriedkavé ako trojhlavé jednorožce. Väčšinou ich človek nájde v malých luxusných parfumériách, niekedy ako špecialistky na uvádzacích akciách, ale bežne v sieťach vo väčšine prípadov neregistrujú ani parfém, ktorý majú rovno vedľa seba na regáli. Česť výnimkám. Predavačky majú navyše rôzne bonusy podľa predaja konkrétnych parfémov – najväčšie samozrejme pri novinkách. Je teda veľká pravdepodobnosť, že vám bude vnucovať ako vôňu úplne najvhodnejšiu práve a špeciálne pre Vás ten najnovší parfum – rovnako ako zákazníčke pred vami a zákazníčke po vás.

Ďalšie chyby sú kúpiť vôňu narýchlo podľa prvého dojmu, alebo nevyskúšanú na vlastnej pokožke. No a asi najhorší spôsob, ako vyberať, je privoniavať si k rozprašovaču. V ideálnom prípade nezistíte o vôni nič iné, len ako vonia v kontakte s kovom. Navyše, parfém v kontakte so vzduchom oxiduje, takže ak sa z flakónu nejaký čas neodstreklo, zistíte akurát, ako to bude smrdieť, až sa to začne kaziť. Vo všeobecnosti je v parfumériách dobré najprv z testera trošku odstreknúť do vzduchu a až potom na papierik. Pri novinkách to asi nie je nutné, ale pri starších klasických vôňach by som to  rozhodne odporúčala.

„Slepáky“

No a aby som tento text uzavrela tak trochu nihilisticky, dá sa samozrejme kúpiť parfém aj úplne, alebo skoro úplne naslepo. Či už podľa obľúbených zložiek alebo parfuméra, alebo sa jednoducho nechať očariť názvom, flakónom, marketingovým príbehom okolo neho, alebo čisto prozaicky výhodnou cenou. Stačí mať trošku fantázie a radosť z rizika. Len treba mať na pamäti, že môže prísť aj veľké sklamanie, ktoré bude treba napokon niekam „umiestniť“. Sú dokonca (zatiaľ bohužiaľ len zahraničné) parfumérie, ktoré vám pošlú vôňu zároveň s jej vzorkou, aby ste ju mohli najprv vyskúšať zo vzorky a ak nesadne, neotvorenú vôňu poslať nazad.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *