Niche parfumérie v Bratislave

Ľ.Fulla – zimná Bratislava, zdroj obrázku: www.webumenia.sk

Keď sa deje niečo nepríjemné, tak celkom príjemným únikom je zaspomínať si na lepšie časy. Tak som sa rozhodla spísať, ako vidím nástup niche parfémov v mojom rodnom meste.

Moja cesta k niche bola postupná, zato o to trvalejšia. Vône som milovala odmalička, prvý vlastný parfém som dostala, leď som mohla mať tak 9 rokov. Vždy som mala v skrinke tak okolo tucta vôní, divné mi to neprišlo, lebo v rodine bolo zvykom vône používať….

….ale o existencii niečoho, ako sú iné parfémy , než v bežných parfumériách, drogériách, alebo v MLM katalógoch som nemala tušenia (generické parfémové oleje nadšene vozené dovolenkármi z Turecka a rôzne napodobeniny nerátam)….

…a to dokonca natoľko, že keď v Bratislave otvorili Euroveu a v nej prvú niche parfumériu Le Parfum & Le Chic, pobočku dnes už neexistujúcej viedenskej parfumérie Le Dix-Neuf, obchádzala som ju s ohrnutým nosom, pretože keďže mali vo výklade nejaké oblečenie a parfémy až vzadu, predpokladala som, že ide o nejaký butik s parfémami vo vyčančaných flakónoch s obsahom „lepším, ale lacnejším, vyrábaným v noci vo fabrikách na luxusné značky“ :)))

zdroj obrázku: http://your-perfume-guide.com

Ale medzitým som mala deti.

A keď som mala deti, ostala som doma v typickej matersko-dovolenkovej izolácii a zachraňovala si zbytky zdravého rozumu materskými fórami.

No a na nich som sa na vlastné prekvapenie dozvedela, že na jednej strane existujú ľudia, ktorí parfémy nemajú, na strane druhej, že existujú parfémoví nadšenci, ktorí majú dokonca vlastné fóra a že svojím počtom parfémov a schopnosťou ich dokonca aj rozlišovať:))), hoci len na pomerne jednoduchej úrovni, spadám skôr do kategórie tých nadšencov.

Tak som sa na tie fóra pozrela. A pozrela znova. A potom postupne pozaregistrovávala. A z môjho zhruba tucta parfémov sa postupne stala….no nič, škoda reči.

Ale okrem toho som zistila, že priamo v Bratislave máme komunitu parfémových nadšenkýň, kamarátka ma medzi ne vzala, a bola som vystavená existencii exkluzívnych kolekcií, nikoviek, čistých parfémov, medvieďatám Guerlainov z Prahy….a bola definitívne stratená.

Aj do Le Parfum & Le Chic som začala chodiť, tentokrát s takmer nábožnou úctou, normálne som si na to ako oporu vždy brala nejakú kamarátku, ak sa dalo:-D.

Mali úžasný výber, v čase, keď som tam chodila v hlave sa mi vybavuje M.Micallef, Il Profvmo, Les Parfums de Rosine, Love, The Key to Life, Amouage….a úplne šokujúco (čo som vtedy ovšem nevedela, ale totálne sa do nich zamilovala) – vône Krigler.

A nielen to, fascinujúce bolo aj to, že – čo dodnes bohužiaľ nie je zvykom v sieťových parfumériách – aj vedeli čo predávajú a človek sa mohol všeličo dozvedieť.

Chcela som vyskúšať všetko, všeeetkooo, aj keď teda som ešte nebola pripravená na to, dať za to tie sumy.

Ovšem aj to sa časom zlomilo, takže som si tam nakoniec kúpila svoju úplne prvú niche Rose d’Été od Les Parfums de Rosine, ktorá sa mi jednak naozaj veľmi páčila (a dodnes mám Rosinky rada) a navrch neatakovala moju psychologickú hranicu, čo sa týka ceny natoľko, ako trebárs horeuvedené Kriglery.

Dodnes musím mať jednu vždy na polici.

Tá panika, keď – pravdepodobne kvôli prestrelenému nájomnému v Eurovea – zatvorili!!!

Najprv to vyzeralo, že úplne, občas sa šírili chýry, že budú prevádzkovať aspoň e-shop, čo sa napokon aj stalo – funguje dodnes, aj keď už je parfuméria znova otvorená  – www.leparfumlechic.sk  – ale dosť dlho to trvalo a napätie sa dalo krájať).

Ďalší objav bol možnosť kupovať vzorky. Nikdy by som nepovedala, že budem ochotná dať za malinké sklenené vialky s trochou voňavej tekutiny len na vyskúšanie toľko peňazí, ale po objave www.parfemy-exclusive.sk som si povedala, že keď som aj tak zavretá viac-menej doma, trocha rozptýlenia si zaslúžim. A tak som vyskúšala prvých Fordov, Pigueta, Lutensa, Montale, Annick Goutal, objavila Parfums MDCI. A ako rozširovali ponuku a pani majiteľka sa zamilovala do orientálnych vôní, tak aj prvé orientálky.

Je z môjho pohľadu veľká škoda, že Parfémy Exclusive tým orientálkam viac-menej prepadli na úkor nikových vôní, dokonca dnes až natoľko, že ponúkajú aj tie mnou hore ohovárané generické oleje, ale na uvedenie nikoviek na Slovensko mali jednoznačne jeden z rozhodujúcich vplyvov. A dodnes pre mňa ostali asi jediným zdrojom indických olejčekov Nemat, ktoré so mnou ako jedny z mála orientálnych olejov sú ochotné spolupracovať.

Milé, aj keď krátke intermezzo bola zvolenská galéria Saffron, kde naskladili parfémy M.Micallef a pravdepodobne tiaž aj nejaké orientálky (tým som nikdy nejako vážne neprepadla, tak si to příliš nepamätám), bohužiaľ sa dlho neudržala, ale aj tak som od nich stihla mať svoje prvé Micallefy, Avant-Garde a Printemps (Royal Musku, ktorá sa stala z tejto značky mojou neprekonateľnou hviezdou, som si zamilovala až neskôr). Bohužiaľ existovala len pár mesiacov.

No a do toho začali v bratislavskej parfémovej komunite spomínať parfumériu Silvermoon. Na začiatku ponúkali pár nikových značiek, napríklad Parfumerie Generale (alebo Pierre Guillaume? – tieto dva značky si strašne pletiem), ale hlavne, hlavne tam začali vznikať prvé „naše“ parfémy pod značkou Gaudeas Perfumes. Bolo úžasne vzrušujúce, keď M., ktorá to mala po ceste, nosila odtiaľ na stretká vialky lakonicky označené ako 1,2,3,4…a oňuchávali sme a komentovali niečo, čo ešte bolo vlastne polotovarom k niečomu, čo sa napokon mohlo, ale nemuselo stať skutočným parfémom. Značka ako taká sa postupne transformovala a venuje sa skôr výrobe parfumov na zákazku, ale jej majiteľ a nos ešte vytvoril vône pre ďalšie slovenské módne značky Donna Rossi (tam mi šili o.i. svadobné šaty!!!) a Mileva – Petra Tóth. No a dodnes robí parfémy na mieru, aj keď v tejto nepríjemnej koronavírusovej dobe je to problematické pre nedostatok materiálu (myslím, že francúzsku poštu v dobe krízy sme si teraz vyskúšali viaceré 😀 ) a bytové parfémy. Napriek tomu však predáva cez svoj eshop www.silvermoon.sk aspoň veľmi zaujímavé umelecké šperky, doplnky, dekorácie a dobrôtky. Až bude po všetkom, snáď  bude možné si zase nejaký parfém objednať.

Medzitým nastala parfémová doba temna. Le Parfum & Le Chic zavretá, Saffron zavretý, Silvermoon tiež nič a Parfémy-exclusive občas fungujúce, občas nie, ale hlavne preorientované predovšetkým na orientálne vône.
Ale už sme boli namlsané. Takže do tohto obdobia rátam objavy, ako objednávať zo zahraničia, dievčatá z bratislavskej komunity chodievali do Viedne a porcovali pre slovenské aj české parfémové nadšenkyne exkluzívky od Chanelu a rozcestovanejšie kočky zase nosili rôzne chuťovky z celej Európy.
No a tu nastal čas pre – nech na nich akokoľvek právom nadávame – pre veľké, predovšetkým české internetové parfémové obchody, ktoré začali naskladňovať a časom aj vzorkovať aj nikové parfémy, čím o nich výrazne rozšírili povedomie a znova ich dostali na trh. Bohužiaľ aj s mnohými negatívnymi dôsledkami, ktoré pretrvávajú dodnes, ale istý čas to bol jeden z mála spôsobov, ako sa tu k nikovému parfému dostať, pokiaľ niekto buď neovládal žiaden jazyk, alebo sa bál objednávať zo zahraničia, alebo nepredýchal poštovné. Nehovoriac teda o možnostiach parfémy najprv vyskúšať.

Našťastie to trvalo len nejaký čas, Le Parfum & Le Chic napokon znova otvorilo kamenný obchod, najprv pri Národnom divadle (dodnes si pamätám, ako sme tam nadšene boli a potom sedeli vo vedľajšej reštaurácii na terase a debatovali), neskôr sa presunuli na Panskú ulicu oproti Mestskej galérii. V tej dobe ešte stále ako pobočka viedenskej Le Dix-Neuf, so sortimentom tak trochu vzbudzujúcim podozrenie, že ide o staršie vône, ktoré vo Viedni nešli na odbyt.

A nastal ďalší prelom. V Bratislave si otvorila pobočku košická parfuméria 1907, ktorá uviedla aj vlastnú líniu vôní, čo bolo úžasné. Tu láskavého čitateľa nasmerujem neskromne na svoj vlastný nadšený článok, ktorý som o tom napísala vtedy: 1907


A, ako akákoľvek konkurencia, aj toto si vyžiadalo svoje. Pani majiteľka Le Dix-Neuf sa rozhodla s parfumériou skončiť, vo Viedni namiesto nej otvorila barbershop, a bratislavský Le Parfum dostal nového majiteľa. Ten postupne v zľavách dopredal staré zásoby a naskladnil nové, zaujímavé a dovtedy tu nedostupné značky a pozdvihol parfumériu na úplne inú úroveň.
Dnes sú v ponuke značky ako Menditorossa, Zoologist, Ella K., inde ťažko dostupný Kerosene, Dusita, Meo Fusciuni, voňavé sviečky francúzskej slávnej makrónkárne Ladurée  a iné lahôdky. A oblečenie už nepredávajú, zato šperky kolekcie Redline Paris. Zmenu zavŕšila aj zmena vizuálu:

Ako bude ďalej, nikto nevie. Máločo dáva súčasná kríza dole tak, ako obchody s tak luxusným a nadstavbovým tovarom, ako sú práve parfumérie. Veľmi pevne dúfam, že sa všetky ako tak udržia, otrepú a pôjdu ďalej. A čo sa s tým dá robiť? Ak budeme mať chuť si urobiť radosť, možno práve parfémom, alebo niečím z toho, čo majú v ponuke, skúsme si možno vybrať v niektorej z tunajších:

www.leparfumlechic.sk

www.silvermoon.sk

www.parfemy-exclusive.sk

www.1907perfumeries.sk

Post Scriptum:

Po uverejnení článku som dostala hneď dve skvelé správy.

1. Z Le Parfum & Le Chic radi pošlú vzorky z vôní na vyskúšanie, stačí napísať.

2. Značka Gaudeas Perfumes nezanikla, len sa venujú predovšetkým parfémom na mieru a aj v tejto situácii je možné sa s nimi cez Silvermoon spojiť a o vytvorení parfému sa dohodnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *