Papillon Rouge

Je veľmi zaujímavé, ako často, keď ide o vydarené  vône, sa človek skôr alebo neskôr potkne o parfémový dom Guerlain. 

Aj tu je to tak. Značku Papillon Rouge založila v roku 2007 bývalá marketingová riaditeľka Guerlainu Virginie Choné. Počas jej pôsobenia Guerlain uviedol na trh také klasiky ako Champs-Elysées (moju jarnú stálicu, ak sa u mňa teda niečo stálicou dá nazvať….), Coriolan, Mahora, Guet-Apens…

(zdroj obrázku: www.ateliersdart.com)

A ide jej to dobre aj vo vlastnom. Jej parfémy sú vydarené, vyrobené prevažne z prírodných ingrediencií a musím skonštatovať, že ma veľmi príjemne prekvapil pomer ceny a kvality.

A navrch ponúka okrem väčších aj 30ml balenia, čo je podľa mňa ideálna veľkosť. Dosť na to, aby si to človek nešetril a nie príliš veľa, aby nevedel, čo so zvyškom, keď ho vôňa omrzí a chce zmenu.

Na Slovensku je v predaji v parfumérii Le Parfum Le Chic, ktorá mi aj poskytla vzorky na vyskúšanie.

Názvy vôní vyriešila jednoducho a veľmi romanticky. V súlade s názvom značky im dáva mená podľa rôznych druhov motýľov.

Vône z tejto línie sú v koncentrácii Eau de Parfum a v jednoduchých baleniach pôvodne so striebornou, teraz už vynovenou červenou etiketou.

V roku 2019 pribudla Haute Parfumerie Konection, kolekcia šiestich parfémových extraktov v krásnych kožených obaloch, ktoré sú všetky rôznymi etudami na tému pačuli.

Monarque

Začnem jedným z najväčších a najveľkolepejších motýľov a zároveň najveľkolepejšou vôňou.

Motýľ Monarque / Monarch je nádherným, obrovským (má rozpätie krídel 10 cm, takže motýľ veľkosti väčšej kávovej podšálky…) sťahovavým motýľom jasnej oranžovej farby, popretkávanej čiernymi žilkami. Je sťahovavý, každý rok prelieta z oblastí USA a Kanady do Mexika, kde prezimuje a potom zase naspäť. Miesto, kde v Mexiku prezimuváva, „Reserva de la Biosfera de la Mariposa Monarca“ je chráneným miestom UNESCO a teda, musí to byť nádherné.

A ako vonia? Tak ako vyzerá… oranžová slamienka s jantárovozlatým labdanom, popretkávaná mierne zadymeným pačuli….nádherná, slnečná, teplá, veľkolepo-žiarivá vôňa. Vhodná podľa mňa úplne univerzálne, v zime na zahriatie a v letnej horúčave sa rozvinie do nádherných jasne-ambrovitých luxusných tónov, ako žiarivé slnko na jasnej oblohe.

Night Fighter

Nočný karafiát. Extravagantný tmavočervený karafiát so starou whisky, ktorú teda rozhodne neplánuje riediť ľadom, zato si ju vylepší pár klinčekmi. A ak na jeho nočnom ťahu občas z tmavých uličiek zavanie trochu cigaretového dymu, tak to proste patrí k atmosfére.

(zdroj obrázku: www.butterflyidentification.com)

Manteau Royal / Royal Coat

Jednou z noviniek je vôňa Royal Coat, podľa motýľa Manteau Royal, ktorý má u nás síce podstatne menej veľkolepé meno (Babôčka osiková), ale rozhodne kráľovský plášť pripomína.

A vôňa je to bez debaty kráľovská.

Nádherná ľahká tuberóza so striedavo zelenými tónmi, ľahunkými jarnými kvetmi a občas cítim niečo ako sladkovodné tóny. Nenásilná, čistá kvetinovka, pokojná a číra ako záhradné jazierko. Hej, hej, presne to z tej rozprávkovej knižky, okolo ktorého tancujú víly.

L’Impolie

Začiatok je skutočne rozkošný, ružový, vôňa ostroružových ruží z Grasse, potom jemne šteklivé korenisté tóny s troškou sladkej myrhy. Ku koncu viac cítiť jemne pikantné tóny zázvoru. Nádherná vôňa. Vo vlhkom dni viac vyniknú trpkasté tóny čiernych ríbezlí a kardamómu.

Skvelá výdrž je ako bonus.

Great Tiger

Ok, tak tuberózovky im fakt idú!!! Úžasná a netradičná vôňa – unisexová tuberóza. Tuberóza bez akýchkoľvek kompromisov, ale krásne skoordinovaná s koženými tónmi, ktoré ju robia podstatne univerzálnejšou. Je na zeleno orámovaná z jednej strany čerstvým figovníkom a na strane druhej pačuli, ale toto srdce je dlhé, jasné a výrazné….V úplnou drydowne mám jemnú vôňu bielych tic-tacov.

Curious Monkey

Veľmi ostrý začiatok, pripomínajúci hrdzavejúcu čepeľ starého noža….ktorým ale mierumilovne nakrájame mandarínky, tie s tenkou šupkou, ktoré sa tak mizerne lúpu a majú kopec drobných kôstok, ale vnútri majú šťavnatú sladkú dužinu, takže sa to nakoniec aj tak oplatí. K tomu trochu  cyprusovej zelene. Ako tam to končí, resp. končí nejaký vývoj, ale je to pekné a napodiv to veľmi dobre drží.

Blood Drop

Tak toto je úplne iná mandarínka. Teda tangerinka. Krásna sladká, voňavá, s troškou šafranu. Trochu by mohla pripomínať nejaký luxusný mandarínkový kompót, ale takto to znie tak trochu príliš kuchynsky a ona kuchynská nie je….tak teda dobre, už je a trošku, trolinku sa to začína pripaľovať. To malo byť asi akože to kadidlo. Ale pomerne rýchlo to prestalo, vrátili sme sa k luxusnému kompótu a už tak aj ostalo. Možno sa to tak podľa popisu nezdá, ale je to pekná, milá vôňa.

Cloudless

Do tejto vône som vkladala podľa zloženia mnoho nádejí, a to sa mi zvykne vypomstiť. No, ale tentoraz!!! Tentoraz sa mi to vypomstilo poriadne…

Avivážová mandarínka, do akej trošku skĺzava Mandarin Carnival od The Merchant of Venice, ale kým tam sa drží v únosných medziach, ktoré skôr pripomínajú hebký svetrík, tu je to proste veľký žblnk aviváže rovno z fľašky. Lacnej aviváže pastelovo-marhuľovej farby, predávanej vo veľkých bandaskách.

White Amiral

Názov je možno myslený podľa motýľa, ale tento admirál, to je starosvetský gentleman (dobre, tak  zase nie tak starosvetský, aby smrdel po rybách a musel bojovať s pirátmi) v bielej slávnostnej námorníckej uniforme, so všetkými tými výložkami a zlatými šnúrami a veškerou k tomu patriacou parádou, ku ktorej patrí aj kvalitná kolínska s bergamotom a levanduľou. Pravdepodobne je tak vyparádený kvôli nejakej oficiálnej návšteve, s ktorou teraz sedí na kapitánskom mostíku, a vychutnávajú si slnečný letný deň a morský vánok. Skúšala som ju v dosť teplý deň a na leto je podľa mňa úplne skvelá. Ešte by som teda dodala, že kolínska je to skôr štýlom, výdrž a projekcia rozhodne zodpovedajú koncentrácii Eau de Parfum.

Alkemist 1758

Veľmi živičnatá vôňa, odľahčená kvapkou citrusov. Avšak  živice sú určené na pálenie, citrónová kvapka rýchlo vyprchá, a živicové nugetky sa pomaly začínajú zahrievať a postupne sa z nich začína dvíhať stužka voňavého dymu….

Demi Deuil

Veľmi zaujímavá kombinácia živíc a (nie příliš sladkého) sladkého drievka. Akoby tie živice udržali sladké drievko ďaleko od pelendrekových tónov a ono na oplátku ich mierne roznežnelo a rozpustilo, takže nie sú také tuhé a, ehm, živicové, no. No a potom sa pridá trošku pudrového pižmy, ktoré to scelí do veľmi príjemnej, teplej, až „chumlacej“ vône. V drydowne má tiež ten ľahúnko tic-tacový tón.

Jungle Queen

Čakala som podľa zloženia všeličo, ale fakt nie agátový med. Neskôr občas začína prebleskovať až senovo  suchý tón tabaku, ktorý sa začína presadzovať, v srdci je pomerne výrazný, aj keď teda medu stále len sekunduje, a potom s ním splynie. Krásne.

HPK – Haute Parfumerie Konection

Tak v prvom rade by som rada chcela zdôrazniť, že pačuli je parfémová ingrediencia, s ktorou som nejaký čas dosť bojovala, kým sme uzavreli pomerne úspešné prímerie (úspešným nemyslím také, ktoré sa vždy pripomenie po každom ďalšom narušení vzdušného priestoru…). Takže žiadna srdcovka, ale skôr z mojej strany tolerovateľná záležitosť. Z tohoto pohľadu musím skonštatovať, že sa kolekcia fakt vydarila, lebo som mala možnosť vyskúšať tri z jej vôní a hneď dve sa mi mimoriadne zapáčili.

Pačuli je vonný krík, z ktorého listov sa získava éterický olej. Ten sa používa v parfumérstve už veľmi dlho, ale z nejakého dôvodu si jeho vôňu obľúbili v šesťdesiatych rokoch hipíci, tak býva s týmto obdobím spájaná. Pravdepodobne aj preto má kolekcia podtitul „Woodstock Konection“.

Vyskúšala som z nej tieto vône:

Patchouli sur Rendez-vous

Je to dosť zvláštne, ale pačuli spolu s figou a koženými tónmi vytvára ilúziu kvalitnej, dobre odležanej malt whisky. Možno s malou troškou dreva a malou troškou medu. Ale je krásna. A výrazná. Príde mi skôr pánska, aj keď si viem predstaviť aj dámy, ktoré by ju unosili. Na rande, no, to by som nevidela ako najbezpečnejšiu voľbu, aj keď teda má rozhodne svoj sexappeal. Ale skôr pre zrelšieho muža, podľa mňa je len málo 18-ročných ušopleskov, čo by toto uniesli. Skôr by tá vôňa uniesla ich…

Patchouli Cachemire

Ok, ambra, pačuli, pižmo. Môže byť na tom ešte niečo zaujímavé? A ono môže! Napríklad ambrové tóny v hlave vône…a fakt tam sú. A tie spôsobujú, že keď nastúpi pačuli, tak už nenastúpi do prázdneho priestoru, kde by si mohlo robiť, čo sa mu zapáči, ale vleje sa do príjemného teplo-sladko-zlatisto-medového lektvaru, ktorý akurát usmerní a ukotví smerom do drevita, takže nie je presladená a vhodná aj ako unisex…..a v drydowne sa z ničoho nič s troškou pižma objaví ako bonus krásna voňavá suchá škorica…

Patchouli Secret Fever

Keď chcete ísť s Pačuli na pivo, here you go. Najlepšie do Starej sladovne, česť jej pamiatke, aj s jej lakovanými drevenými lavicami. Akože tu je Pačuli v plnej paráde, posilnená dvomi-alebo tromi krígľami, a Slad ju v tom dôrazne povzbudzuje. Pre milovníkov pačuli je to „must“ – aspoň vyskúšať – ja sa tíško lúčim a odchádzam….

(pôvodne uverejnené 27. marca 2020 na www.leparfumlechic.sk )

One Reply to “Papillon Rouge”

  1. Teda!!! Nevím, jsi-li ty tak dobrá recenzentka, nebo vůně natolik skvělé!?!:) Určitě obojí. Velmi se těším na vyzkoušení, neb super popis motýli nádherně dokreslují a fantazie pracuje na plné obrátky:) Palec nahoru!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *