Smyssly I. – Pleťová kozmetika

Svoju prvú kozmetiku som dostala v puberte od otca so slovami „teraz vyzeráš dobre, ale keď chceš vyzerať dobre aj v päťdesiatke, musíš na tom začať pracovať už teraz“.

Tak teda odvtedy na tom pracujem.

Bývavali časy, keď som bola totálny expert na všetko čo bolo práve na trhu, a na polici som mala to najlepšie v takých cenových hladinách, aké som si práve mohla dovoliť.

No ale potom prišli deti a pri tých malých človiečikoch je jeden rád, keď sa vôbec stihne vysprchovať, nieto ešte sledovať kozmetické novinky, tak som sa začala jednoducho spoliehať na to, čo bolo v ponuke u rôznych značiek pre môj (postupne rôzny) vek a typ pleti.

Avšak  v tomto období som začala kvôli mimoriadne citlivej pokožke svojich detí sledovať zloženia kozmetiky z úplne iného hľadiska. Vzhľadom na ich veľmi jemnú a veľmi prudko alergicky reagujúcu pleť som bola nútená oveľa viac sledovať škodlivé látky v kozmetike (u nás bol väčšinou  kameň úrazu v konzervantoch, predovšetkým v tej dobe preferovaných parabénoch).

U mladšieho syna to išlo až tak ďaleko, že som sa naučila kozmetiku vyrábať, keďže mu nerobila dobre ani lekárenská kozmetika (pochopiteľne, pretože pri akejkoľvek snahe, ak niečo chcete vyslať na regály obchodov, hoci aj lekární, tak to nejako zakonzervovať treba) a nechať mu pokožku nechránenú (a tým pádom presušenú a s o to väčším sklonom zle reagovať) tiež nešlo.

No a do toho sa moja pleť jedného dňa úplne zbláznila. Doslova z večera do rána. Proste som sa jedného dňa na dovolenke zobudila puntíkovaná ako muchotrávka v puberte, zdesene s tým letela do miestnej lekárne, kde sa mi snažili nájsť niečo na záchranu a po návrate som letela okamžite ku kožnej, ktorá to zhodnotila ako alergickú reakciu pravdepodobne na náter v novozrekonštruovanom apartmáne z dovolenky.

V každom prípade, odvtedy musím byť na kozmetiku mimoriadne opatrná aj ja.

Zistila som časom , že najbezpečnejšie sú pre mňa produkty skôr prírodných značiek a keďže mám aj tendenciu vyhýbať sa produktom testovaným na zvieratách, tak paberkujem vo vodách takýchto značiek.

No, čo sa alergénov týka som už teda bola vycvičená, ale na moju smolu som po rokoch spoliehania sa na zvučné značky úplne stratila vlak, čo sa účinných zložiek týka.

A už ho ani veľmi nechytám, pretože mám svoju kozmetickú guru – Ivetu.

Iveta je síce povolaním „ajťáčka“, ale zároveň ako hobby kozmetiku vyrába a to nielen „bezpečnú“ ako ja, ale aj so skutočne účinnými zložkami. Drží si úplne encyklopedický prehľad kozmetických zložiek a už nejaký čas s ňou konzultujem väčšinu svojich kozmetických nákupov.

No a keďže máme obe čo k tomu povedať, rozhodla som sa v tomto článku venovať len pleťovej kozmetike a v druhom telovej.

Takže, keď som dostala možnosť otestovať produkty luxusnej prírodnej kozmetiky Smyssly, hneď som ju tiež poprosila o jej názor.

Je veľmi príjemné, že v Čechách a na Slovensku vzniklo a vzniká množstvo značiek prírodnej kozmetiky s naozaj často dobrým zložením, dá sa povedať, že už tu máme celkom silnú tradíciu. Na strane druhej, dlho sa tieto značky držali skôr nižšej až strednej triedy produktov a až v posledných rokoch pridávajú luxusnejšie línie.

Značka Smyssly, pôvodne pod názvom Ushuaya, vznikla v podstate nedávno, v roku 2017 a vrhla sa rovno na kozmetiku luxusnú. Vznikla ako spolupráca matky a dcéry, pričom jedna sa viac venuje kozmetike ako takej a druhá jej dizajnu.

U nás je v predaji v parfumérii Le Parfum Le Chic, ktorá mi ju aj poskytla na otestovanie.

Keď sme pri tom dizajne, je veľmi sympatické, že obaly sú z čo najväčšej časti z recyklovateľných materiálov ako je drevo a sklo, plastu je tam čo najmenej. Aj namiesto škatuľky je použitý kúsok flísu omotaný koženým náramkom, pod ktorým sa skrýva príbalový letáčik na minimálnom množstve papiera.

Aj čo sa obsahu týka, tak hlásia 90% prírodných zložiek.

Tak sa na pozrime bližšie na jednotlivé výrobky. Ja mám pleť normálnu až zmiešanú, so sklonom citlivo reagovať na niektoré zložky, no a vekom už pomaly potrebujem riešiť veci ako prvé vrásky a preventívne riešiť stratu elasticity, takže moje dojmy budú súvisieť aj s týmito okolnosťami. Hlavná a prvá dobrá správa je, že na žiaden produkt nezareagovala ani podráždene, ani vyrážkami.

Revitalizačná micelárna voda

INCI: Aqua, Butylene Glycol, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Propylene Glycol, Cocamidopropyl PG-Dimonium Chloride Phosphate, Hamamelis Virginiana Leaf Extract, Citrus Aurantium Dulcis Fruit Extract, Codium Tomentosum Extract, Panthenol, Sodium Hydroxide, Limonene, Parfum.

Ivetin komentár: Použitý tenzid je pomerne mierny a aj keď považujem za rozumnejšie se PEG zložkám vyhýbať, tak u produktu, ktorý sa zmýva v zložení nemusí vadiť; rovnako ale z tohto pohľadu nemajú v zložení príliš veľký význam ani ďalšie aktívne látky (panthenol a kyselina hyaluronová). Použitie je príjemné a vzhľadem k tomu, že mám vo zvyku micelárnu vodu zmývať čistou vodou, tak aj bezpečné.

Moje dojmy: No, je pre mňa zvláštne posudzovať micelárnu vodu, keďže som nikdy žiadnu nepoužívala. Keď prišli prvé na trh (a že to už bude nejaký ten piatok), tak som si pohľadala, čo sú micely, zistila, že druh saponínov, rozhodla sa, že mydlovú vodu na svoju pleť dávať nemusím a celé to pustila z hlavy. Takže toto je poprvé. Musím skonštatovať, že pleť vyčistila dobre. Na vodeodolnú riasenku úplne nestačila, to som musela dočistiť bežným odličovačom. Mala som po nej pocit na pleti, naozaj ako „vymydlený“, pleť bola čistá, ale presušená, ale hneď po nakrémovaní prešiel. Ale to beriem vyslovene len ako nezvyk, lebo posledné roky používam na čistenie buď hydrofilný olej, alebo čistiaci balzam, čo je úplne iný typ čistenia.

Perlový výživný krém

INCI: Aqua, Isopropyl Palmitate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Cetearyl Olivate,MacadamiaTernifolia Seed Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Sorbitan Olivate, Glycerine, Propanediol, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Pearl Powder, Laminaria Ochroleuca Extract, Ubiquinone, Tocopherol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Parfum, Hexyl Cinnamal.

Ivetin komentár: Krém má pomerne minimalistické zloženie, ako aktívne zložky sú použité perlový prášok, extrakt z morských rias (pre zjemnenie a hydratáciu pokožky, anti-age efekt), koenzým Q10 (antioxidačný a regeneračný účinok, hydratácia, anti-age) a vitamín E (anti-age efekt). Milo ma prekvapilo, že krém, ktorý má v deklarovanom zložení koenzým Q10, nie je snehobiely, ako to bohužiaľ veľmi často býva (CoQ10 je sýto oranžový prášok, ktorý aj pri minimálnom pridaní zafarbí  výsledný produkt). Pri  použití  má pomerne ľahkú konzistenciu, bezprostredne po nanesení na pleť vytvára príjemný dojem hebkej pokožky. Po dlhšej dobe zostáva pocit, že pleť je ošetrená a bez výrazne mastného filmu, za čo je pravdepodobne zodpovedná kombinácia zložiek Isopropyl Palmitate a Caprylic, ktoré inak pomerne hutné použité oleje príjemne odľahčí. Viem si predstaviť použitie tohoto krému skôr ako produktu pre nočnú starostlivosť. Parfumácia je veľmi jemná a nijak neruší.

Moje dojmy: Veľmi príjemný, skôr hutnejší, ale hladký krém, veľmi výživný. Malú chvíľku mu trvá, kým sa vsiakne do pokožky, ale potom už netvorí nepríjemný mastný film. Mám dojem, že je po ňom pleť dôkladne vyživená, ale na je vhodný skôr na suchší typ pleti, mne bol primastný.

Hodvábny hydratačný krém

INCI: Aqua, Isopropyl Palmitate, Cetearyl Olivate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, MacadamiaTernifolia Seed Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Sorbitan Olivate, Glycerine, Cetyl Alcohol, Hydolyzed Silk, Sodium Hyaluronate, Tocopherol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Parfum, Linalool.

Ivetin komentár: Kým u predošlého krému som konštatovala pomerně minimalistické zloženie, tak tu toto platí dvojnásobne – priame aktivne zložky sú len hydrolyzovaný hodváb  (hydratácia, zjemnenie), kyselina hyaluronová (hydratácia; nie je bohužiaľ jasné, či je použitá nízkomolekulárna, alebo  strednemolekulárna kys. hyaluronová) a vitamín E (anti-age účinok). Krém by svojou konzistenciou skôr zodpovedal ľahkému séru, u toho by som ale očakávala omnoho pestrejší obsah aktívnych zložiek. Po nanesení na pleť z neho mám opäť príjemný dojem hebkej, ošetrenej pokožky. Aj napriek tomu, že krém má veľmi podobne formulovanú základnú emulziu (s výnimkou ko-emulgátoru), absencia Caprylic/Capric Triglyceride spôsobuje horšie vstrebávanie a aj  po dlhšej dobe zostáva pocit mastného filmu.

Moje dojmy: Veľmi príjemný, hodvábne jemno pôsobiaci krém, ktorý sa okamžite do pleti vstrebe. Pleť hydratuje bez zbytočného zaťaženia. Na moju pleť je to ideálne vyváženie medzi výživou, hydratáciou na jednej strane a prílišným premastením na strane druhej. Je to pre mňa vážny kandidát na kúpu plného balenia.

Výživný balzam pre plnšie pery

INCI: Theobroma Cacao Seed Butter, Prunus Domestica Seed Oil, Amaranthus, Hypochondriacus Seed Oil, Cera Alba, Butyrospermum Parkii Butter, Ricinus Communis Seed Oil, Tocopheryl Acetate, Simmondsia Chinensis Seed Oil,Punica Granatum Flower Extract , Polyglyceryl-3 Diisostearate

Ivetin komentár: Balzam tvorí kombinácia pomerne luxusných lipofilných zložiek (maslá, oleje, vosk), obohatené o vitamín E a ingredienciu, která by mala zaistit plnšie pery. Pri použití bol tento produkt pre mňa veľkým sklamaním – a to hneď z niekoľkých dôvodov. Aplikácia balzamu prstom na pery považujem za veľmi nehygienickú a pretože som zvyknutá ich používať každú chvíľu, neviem si predstaviť, že by som si každú chvíľu behala umývať ruky, aby som si mohla balzam naniesť. Ďalším sklamaním pre mňa bola hrudkovitá, nejednotná konzistencia. Mäkšie zložky sa pri nanášaní roztopili a tiekli po prstoch, hrudky sa na perách horšie roztieraly. Neviem, či táto konzistencia bola zámerná, ale ako užívateľa produktu by ma hneď na začiatku vyslovene odradila. Na dojmy z plnších pier tak vôbec nestihlo prísť…

Moje dojmy: No, do tohto balzamu som išla s ľahkou podozrievavosťou. Totiž prípravky  na pery sú tak trochu mojou posadnutosťou, hlavne s ohľadom boja proti vráskam okolo pier, ktorým by som sa najradšej čo najviac a čo najdlhšie vyhla. No a to nie je ľahké. Medzi luxusnejšou kozmetikou som už našla pár – aj keď veľmi málo – prípravkov, ktoré s tým dokážu ako-tak bojovať, ale patria pod značky, ktoré buď na zvieratách testujú, alebo aspoň neviem nájsť relevantné údaje. No a ďalším problémom sú balzamy, ktoré sľubujú „plnšie pery“. Ja „plnšie pery“ nepotrebujem, ale občas skúsim, lebo v podstate to môže znamenať efekt aj vyhladenia pokožky. No a pri týchto produktoch je zas háčik v tom, že mnohokrát používajú jemne dráždivé látky (napríklad mentol, kapsaicín – obsahuje ho chilli, alebo štipľavá paprika, alebo prášok z wasabi), takže efekt plnších pier dosahujú tým, že pery mierne opuchnú, čo teda nie je moja predstava o šetrnej starostlivosti o pleť. Popis tohto balzamu sa chváli zložkou PLUMP Oléactif®, ktorá by mala byť výťažkom z kvetu granátového jablka, ale keď som sa radila so svojou obľúbenou googleuniverzitou, tak mi poskytla obrázky (iných) balzamov kompozične pekne upravených aj s luskami papriky, takže som poňala hlboké podozrenie, ale aj tak som ho aspoň vyskúšala. Pri prvom pokuse trochu na perách hrial a ja dodnes neviem, či kvôli zloženiu, alebo kvôli môjmu podozreniu, ale pri ďalších pokusoch už nie. Zato funguje. Aspoň teda mne. Pri použití je príjemný, výživný, ale nelepkavý a pery sú pri pravidelnom používaní (čo je zas u mňa 1-2x denne, nepotrebujem častejšie) hladšie. Čo vidím ako nevýhodu je, že jeho textúra je trošku netradičná – sú v ňom rovnaké hrudky, ako keď ja doma pri domácej výrobe celkom neustriehnem konzistenciu pri zmiešavaní voskov a rastlinných masiel – ale v praxi to nevadí, pretože na perách sa to rozotrie, no a odkedy sa začína otepľovať, tak mäkne. Neviem, čo by urobil v horúcom lete v kabelke, čo síce nemusím riešiť, lebo v lete v kabelke väčšinou nosím nejakú tyčinku s UV filtrom, ale niekomu by to vadiť mohlo. V každom prípade, ja to vidím tak, že minimálne dočasne pri ňom zostanem.

Na telovú kozmetiku sa pozrieme v pokračovaní článku….

(pôvodne uverejnené 21. augusta 2020 na www.leparfumlechic.sk )

One Reply to “Smyssly I. – Pleťová kozmetika”

  1. Ako vyššie zmienený nezodpovedný rodič voči tomuto dôrazne protestujem! Žena je krásna v každom veku, s vekom sa v tvári viac prejaví duša.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *