Smyssly II. – Telová kozmetika

V detektívke Mačka medzi holubmi od Agathy Christie slávny Monsieur Poirot právom džube mladého detektíva, že si dostatočne nevšímal kolená stredoškoláčok, na ktoré bol nasadený, a tým pádom prehliadol, že sa medzi ne dostala v tvári síce mladistvo vyzerajúca, ale už dospelá herečka a….(a ďalej neprezrádzam😉 )…

Faktom je, že v momente ako sa prestali kolená a tak všeobecne všetko zakrývať sedemdesiatimi sukňami, začalo byť vhodné dbať aj na pokožku tela. Tá je síce predsa len trošku odolnejšia a chránenešia, ale elasticitu postupne stráca tiež a postupne to začína byť vidno (a okolie kĺbov, ako práve tie kolená a lakte to schytávajú pomerne skoro). Takže vyhladená tvár nestačí, treba občas stiahnuť zrak z pohľadu na žiarivé horizonty a celkom prízemne a kriticky sa kuknúť dole a postarať sa aj to.

Regeneračný krém na ruky

INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Isopropyl Palmitate, Olea Europea Fruit Oil, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Glycerine, Prunus Armeniaca Seed Powder, Cetyl Alcohol, Olea Europea Leaf Extract, Ascorbyl Palmitate, Tocopherol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Sodium Hydroxide, Parfum

Ivetin komentár: Zloženie olejov je vyvážené a príjemne ošetrujúce; jediné o čom by som veľmi pochybovala je prítomnosť vitamínu C ako zložky, ktorá „eliminuje pigmentové škvrny“. Kiež by to bolo tak jednoduché.  Krém má ľahkú konzistenciu a rýchlo sa vstrebáva, čo ako ajťáčka veľmi oceňujem. (Nie je nič horšie, než si natrieť ruky a dlho čakať, kým môžem zase chytiť myš). Bohužiaľ mi naprosto uniká zmysel peelingových zrniek – pre účinný peeling je ich v krému príliš málo. Zostáva teda len trochu nepríjemný pocit, že najprv z rúk musím oddroliť pár zrniek, potom je všetko v najlepšom poriadku – ruky jemné bez lepivého, alebo mastného filmu.

Moje dojmy: Krém na ruky je ďalšia položka, na ktorú mám vysoké nároky a spotrebujem ich pomerne dosť. Jednak preto, že nič tak neprezradí vek ako nepestované ruky (a krk a dekolt dámy a páni! Pleťová kozmetika nemá končiť pri brade, ak nechcete stráviť život v roláku…), jednak pri starostlivosti o deti a domácnosť a tým pádom každodenný styk s čistiacimi prostriedkami a časté umývanie rúk je to naozaj nutné. Tento konkrétny je naozaj zvláštny. Obsahuje podrvené škrupinky marhuľových jadier, takže je to v podstate peeling a krém v jednom. Pôsobí pomerne výživne, ale ruky neostanú mastné, čo je skvelé. Navrch má príjemnú a hlavne decentnú vôňu, takže mi neprebíja parfém ako množstvo inak vynikajúcich, ale zúfalo silne parfémovaných iných krémov na ruky. Na druhej strane je veľmi nezvyklé, že ešte pár minút po jeho použití mi na rukách ostávajú zvyšky marhuľových jadierok, kým postupne nepopadajú. Ako nie je ich veľa a netrvá to dlho, ale je to nezvyk. Mal by fungovať aj proti pigmentovým škvrnám (možno práve tomu pomáha tá pravidelná exfoliácia). Tie zatiaľ nemám, tak neviem posúdiť.

Perlový olej na telo

INCI: Isopropyl Palmitate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, MacadamiaTernifolia Seed Oil, Pearl Powder, Tocopherol, Parfum, Hexyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Alpha-isomethyl Ionone, Citral, Citronellol, Limonene.

Ivetin komentár:  Kombinácia osvedčených olejov, kde Isopropyl Palmitate a Makadamiový olej zaistí rýchle vstrebávanie do pokožky, spoločne s všestranným mandľovým olejem. Vzhľadom k tomu, že perlový prášok je rozpustný len vo vode, ide o dvojzložkový telový olej. Pri použití  zanechává hodvábny pocit a pomerne rýchlo sa vstrebáva, parfumácia je nevtieravá.

Moje dojmy: Pôsobí priaznivo na pevnosť paží, pretože ním vždy pred použitím musíte náležite potriasť, aby sa jemné perlové čiastočky rovnomerne rozptýlili do zvyšku oleja. Žartujem samozrejme. Ako potriasť ním treba, ale stačí jemne. Je  veľmi jemný, ľahký, pritom pomerne výživný. Na to, že je to olej, sa pomerne veľmi rýchlo vsiakne a na povrchu ostane len tenučká vrstva. Má príjemnú a decentnú, jemne ovocnú vôňu. Skúšala som aj tradičnú aplikáciu oleja – teda na mokré telo – vtedy nezanechá na tele jemne mastnú vrstvu, ale aj na suché, vtedy som zas mala pocit, že pleť lepšie vyživil. Tak asi ako komu vyhovuje lepšie.

Hodvábny olej na telo

INCI: Isopropyl Palmitate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, MacadamiaTernifolia Seed Oil, Hydolyzed Silk, Tocopherol, Parfum, Linalool.

Ivetin komentár: Opäť rovnaká kombinácia olejov doplnená hydrofilnou zložkou hydrolyzovaného hodvábu, vďaka ktorej sa vytvorí dvojzložkový olej. Nebola som schopná zistiť rozdiel v účinku medzi perlovým a hodvábnym olejom, snáď len perlový olej má výraznejšiu vonnú zložku; použitie je veľmi prijemné, olej sa rýchlo vstrebá, takže sa netreba obávať, že zamastí oblečenie.

Moje dojmy: Veľmi príjemný, hebký a ľahký, pritom dostatočne výživný. Vyskúšala som zase oba spôsoby aplikácie, zdá sa mi, že ani na suchej pokožke nezanecháva nejaký povlak, čo je veľmi príjemné. Takže, čo sa mňa týka, tak hodváb vs. perly vedie so skóre 2:0, ale tak to je naozaj vecou typu pokožky.

Celkový dojem zo značky:

Dojem je dobrý – prevaha prírodných látok, žiadna dráždivosť, dobrý pocit z obalov (namiesto neustálych výčitiek svedomia z vyhadzovania každej ďalšej papierovej krabičky, mnohokrát viacvrstvovej, s príbalovým letákov pomaly veľkosti priemerného Kumránskeho zvitku a plastového kelímka) aj obsahu, navrch mi tá kozmetika účinkuje a je na pleti príjemná. Myslím, že minimálne niektoré produkty zaradím do svojej bežnej rutiny.

((pôvodne uverejnené 26. augusta 2020 na www.leparfumlechic.sk )

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *