Siam 1928

Fyzicky toho teraz veľa nenacestujeme, ale človek môže cestovať aj inými spôsobmi. Či už čítaním, varením exotických jedál, pozeraním dokumentárnych filmov… Ten môj obľúbený je mimoriadne voňavý (to by bolo čo sa Thajska týka aj jedlo, ale z parfémov sa podstatne menej priberá).

Takže, Thajsko. Prečo Thajsko?

Na Prina Lomrosa som narazila vďaka jeho nápadu s Mondrianovskými etiketami na jeho (asi?) prvej kolekcii a bolo to fakt dobré.

Na Parfums Dusita som narazila vďaka tomu, že ju ponúkajú v mojej obľúbenej parfumérii a tiež sú sakra dobré.

No a tak som dostala nápad, pozrieť sa aj na ďalšie thajské značky.

A prekvapene (aj keď vôbec neviem prečo prekvapene, racionálne mi musí byť jasné, že v tak veľkej krajine so starou kultúrou  ich bude pomerne dosť) som zistila, že ich je ….pomerne dosť.

Ďalšie prekvapenie pre mňa je, že sú úplne iné, ako by som si predstavovala.

Vlastne neviem, ako by som si ich mala predstavovať.

Východnú Áziu má človek dosť prepojenú s ľahunkými vôňami (asi prostredníctvom tých Japonských a Kórejských kozmetických značiek, ktoré už prenikli do Európy).

Indiu zase so santalom, koreniami a vôňami idúcimi už orientálnym smerom.

Lenže, keď sa na tú mapu pozriem pozornejšie, tak zistím, že ide o vzdialenosti väčšie, než si tu vieme predstaviť. Takže žiaden div, že tieto sú úplne iné.

O to prekvapivejšie je, nakoľko sú tie thajské podobné európskym.
Používajú mnohokrát iné, pre nás exotické ingrediencie, ale výsledok je veľmi podobný tým európskym, akurát tie, ktoré sa mi dostali zatiaľ do rúk, sú veľmi starostlivo, precízne prepracované, omnoho viac, ako som bežne zvyknutá tu. Ale to môže byť aj náhoda, proste súdim zatiaľ podľa troch značiek z mnohých, ktorým sa podarilo dostať až do mojej pozornosti, navyše Dusita je priamo vyrábaná vo Francúzsku. Takže to beriem len ako predbežné dojmy.

Ale poďme sa venovať značke Siam 1928.

Vznikla pomerne nedávno, ale na koreňoch staršej značky z roku 1928 (na základe jej zachovaného receptu vznikol parfém Chaokhun), z toho aj letopočet v názve. Siam je zdôraznený preto, že filozofiou značky je návrat ku koreňom, k tradičnému thajskému (alebo – po starom – siamskému) voňavkárstvu.

Zakladateľom značky a tvorcom všetkých jej vôní je Nutt Wesshasartar.

Flakóny sú vyrobené z kostného porcelánu, inšpirované modrobielym porcelánom, ktorý bol na vôňe  používaný tradične, ale obrázky na ňom sú farebné a súvisia s Thajskou kultúrou a tradíciami. Ich dizajn bol ocenený cenou Design Excellence Awards 2020.

(zdroj obrázku: www.kooper.co )

Súčasná kolekcia “Art of Alluring Scent” (bohužiaľ kolekcia „Seasons of Siam“ končí, čiastočne aj kvôli nariadeniam IFRA) je okrem krásnych flakónov charakteristická tým, že vo všetkých troch vôňach používa dve pre mňa dosť exotické ingrediencie, Borneol a  Nium Hom.

Borneol je látka blízka gáforu. Získava sa väčšinou z rastliny Blumea balsamifera a je tradičnou súčasťou tak juhoázijského parfumérstva, ako aj prírodnej medicíny. Často je používaná do thajských vonných kadidiel.

Nium Hom je zaujímavá rastlina Strobilanthes nivea Bremek. Tiež sa tradične používa v liečiteľstve a aj ako súčasť vonných kadidel.

Ak si dobre pamätám, ani s jednou z týchto ingrediencií som sa ešte nestretla.

(zdroj obrázku: www.siam1928.com )

Ale teda poďme sa pozrieť na jednotlivé parfémy:

Tipakorn

Hneď na úvod silný zeleno-terpentínový tón, ktorý sa o pomerne krátku dobu začne miešať s tabakom. Postupne sa pridajú drevá, a zadymený vetiver, trochu živočíšna, a celé je to na odľahčenie jemne šprajcnuté horkými citrusmi. Vyslovene maskulínna vôňa a to dosť nekompromisná. Napriek tomu nositeľná aj k obleku.

Rasvika

Začína kvetinovým tónom, ku ktorému ale neviem priradiť žiaden kvet, ktorý poznám. Je pomerne výrazne kvetinový, ale zároveň  priezračne, a zároveň dosť intenzívne,  vôbec si neviem vybaviť žiaden z našich kvetov ktorý by mu mohol byť podobný. Napriek tomu nepôsobí cudzo. No a k tomu tónu sa postupne prestriedavajú ďalšie, od horeuvedeného borneolu, cez pandán, kosatec, biele kvety, sladšie korenia…ale ani tak všetky naraz, skôr ako také prechádzanie a preskupinkovávanie ako na koktejlovom večierku. Vôňa je tým pádom nesmierne premenlivá, aj keď je ten záhadný kvetinový tón  celý čas stredobodom pozornosti. Po niekoľkých hodinách sa to celé usadí a ostáva elegantná kvetinovo-drevitá vôňa s troškou ambry.

Chanalaj

Úvod roztomilo ovocný, svieži, ale plný, niečo ako ovocný šalát s mandarínkou. Potom príde kvetinové srdce, ktoré je proste jemne exoticky kvetinové, ale neprestavujte si nejakú brutálnu nálož, proste spolu s pre nás nie celkom typickým ovocím príde pre nás nie celkom typická zmes kvetov. Je to spolu veľmi príjemné, trochu exotické, ale nie príliš na to, aby to bolo nejako krikľavé, dostatočne jemné pre slečnu, ale nie naivné, takže vhodné aj pre už dospelú dámu. V podstate vôňa vhodná všeobecne na všetky príležitosti, bez toho, aby bola príliš nápadná, ale zase z druhej strany bez toho, aby tuctovo zapadla. Najviac mi asi pripomína teplý, ale nie horúci dovolenkový večer, s ovocím na stole a pohodou v srdci.

Celkovo by som tie vône zhodnotila ako veľmi elegantné a uhladené. Rozhodne si viem predstaviť hociktorú z nich na svojej poličke (ok, tak Tipakorn skôr na manželovej…).

A už čoskoro bude k dispozícii ďalší parfém Assan…..

(pôvodne publikované na www.parfumanie.cz)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *