Menditorossa Athanor

Podľa jednej z bratislavských povestí žil v jednom dome v centre mesta naoko poctivý mešťan, ktorý sa ale v tajnosti zaoberal alchýmiou. Bol natoľko posadnutý myšlienkou vyrobiť zlato, že to využil sám diabol a ponúkol mu toto tajomstvo (za predpokladateľných podmienok) , ale pod podmienkou, že nebude toho zlata používať veľa, aby to nebolo podozrivé.

   (Alchymista (DerAlchemist) od Josepha Leopolda Ratinckxa)

S jedlom ale rastie chuť a daný mešťan používal zlata viac a viac, až to začalo byť aj ostatným podozrivé, kde ho berie. A v jeden večer, po dni, keď dohodu porušil naozaj veľkovýpravne sa diabol znova objavil v jeho dom a zmizol aj s milým mešťanom len v oblaku dymu.

Ten dym by mohol pokojne voňať ako nový parfém Athanor, ktorý je najnovším prírastkom kolekcie Talismans od značky Menditorossa.

Ahtanor – teda pôvodne v arabštine al-tannoor – je názov alchymistickej pece. A celá vôňa sa nesie v duchu ohňa a alchýmie. V hlave je síra (tú tam našťastie necítim), v srdci špeciálna látka Fumencens, ktorá je získavaná destiláciou kadidla.

Parfém  vonia naozaj zaujímavo, niečo ako dym z kadidla, ale prečistený od akýchkoľvek živičnatých, či korenistých tónov. Nepripomína ani „kostolné“ kadidlo, ani „orientálne“, ani to nie je žiaden táborákový odér, proste čisto dymová vôňa. Možno tomu dojmu pomáha aj trocha vzdušného kosatca, ale Fumencens hrá jednoznačne hlavnú rolu.

Flakón je ako býva zvykom pri značke zase raz nádherný, nielen krásnym vrchnákom, ktorý tvorí bronzová soška, ale aj vo vnútri flakónu je malý kúsok kovu, ktorý má napodobňovať nuget zlata, ku ktorému by sa alchymisti radi prepracovali.

A takým malým alchymistickým zázrakom je aj to, že hoci na stránke Menditorossa je stále len vo forme predobjednávky, v bratislavskej parfumérii La Parfum Le Chic je k dispozícii.

Nosom parfému je Luca Maffei a dizajn flakónu vytvorila Stefania Squeglia,vôňa je k dispozícii v koncentrácii Extrait de Parfum (35% vonných zložiek)

Zloženie:

hlava: síra, ríbezle, šafrán

srdce: kosatec, šáchor, Fumencens

základ: kašmeran, guajakové drevo, jávsky vetiver, čierna ambra

(pôvodne publikované www.parfumanie.cz)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *